Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Posmatra li vas ili prisluškuje neko preko računara i telefona: Kako se zaštititi?

Kamera

Lako možete da ostanete bez ličnih i drugih podataka, ali isto tako lako možete i da se zaštitite od napada koji dolaze preko kamere – izaberite ovo drugo, pomoći ćemo vam!

Hakeri pokušavaju da hakuju kamere pametnih uređaja kako bi poremetili vašu privatnost. To je realnost, zato preduzmite korake da se zaštitite na vreme.

Hakovanje web ili bilo koje druge kamere je čin daljinskog pristupa korisnikovoj kameri bez njegovog odobrenja.

Web ili neka druga kamera se može koristiti kao deo većeg hakerskog tj. sajber napada, bilo da se radi o špijuniranju korisnika ili krađi ličnih ili nekih drugih podataka.

Proverite jesu li vaše web kamere hakovane i svakako blokirajte bilo koji zlonameran pristup kako biste sprečili takve pokušaje ubuduće.

Znakovi da je web kamera vašeg računara hakovana
Pazite na neobične aktivnosti. Najpre proverite ima li neuobičajenih aktivnosti na vašem kompjuteru. Ako primetite da vaš računar (laptop ili desktop nebitno) radi sporo ili se programi često i sami od sebe ruše, to bi mogao biti znak ugroženosti web kamere.

Ako se indikatorsko svetlo kamere automatski uključi postoji šansa da vas netko špijunira. VPN Proxy Master preporučuje promenu lozinke i pokretanje antivirus ili bezbednosnog skeniranja na računaru, makar onog Windows integrisanog, kako biste bili sigurni da nije ubačen neki zlonameran softver ili je u toku akcija špijuniranja.

Proverite podešavanja same web kamere – ako vidite da je web kamera uključena kada ne bi trebalo da bude ili ako su podešavanja drugačija od onih koja ste vi zadali, to bi mogao biti znak nekog tipa hakovanja. Proverite i Video Feed, da li postoji nešto čudno ili neobično.

Pregledajte i bezbednosna podešavanja samog računara. Ako uočite da su promenjena sigurnosna podešavanja i to bi mogao biti znak da je uređaj hakovan ili deo špijunske mreže. Pokrenite usput i antivirus test i sačekajte njegove rezultate – savetujemo onaj temeljniji test, ne onaj brzinski. Ako je antivirus onemogućen ili mu je pristup blokiran – i to bi mogao biti znak da je računar hakovan.

Promenite lozinku na računaru, pokrenite skeniranje virusa i instalirajte anti-špijunski softver, što bi trebalo da pomogne u zaštiti vaše onlajn bezbednosti, ali i računarske i offline privatnosti.

Šta web kameru čini ranjivom
Ako je web kamera uključena i spojena na internet postoji i mogućnost da će biti hakovana. Tehnički, to znači da bi neko mogao da vas gleda i snima bez vašeg znanja ili pristanka. Ako je računar zaražen haker bi mogao da dobije pristup vašoj web kameri i koristiti je za špijuniranje. Ako koristite nezaštićenu ili javnu Wi-Fi mrežu, haker bi mogao da presretne signal i dobije pristup web kameri.

Bilo koje ekstenzija web pregledača ima potencijal za hakovanje vaše web kamere. Preporuka je da ekstenzije instalirate samo iz pouzdanih izvora. Ako koristite internet uslugu ili web stranicu koja ne koristi enkripciju haker bi takođe mogao da presretne podatke koji se šalju na i s vaše web kamere.

Kako biste se zaštitili od hakovanja važno je održavati računar i web kameru ažuriranim tj. s najnovijim sigurnosnim zakrpama i softverom i sistema i kamere. Takođe je važno koristiti sigurnu i privatnu Wi-Fi mrežu, ali i koristiti samo online usluge koje koriste enkripciju.

Kamere pametnih telefona i tableta
Android i iOS sistemi omogućavaju upozorenja kad se koristi neka od kamera na telefonu, tabletu ili plejer. Tad se na ekranu prikazuju zelena, žuta ili tačkica neke druge boje, koje označavaju da je neka od kamera u upotrebi.

Isto tako je obeleženo i korišćenje mikrofona u pozadini nekom tačkicom na ekranu u boji, može biti plave, zelene ili neke druge boje. Na taj način odmah znate da li neka aplikacija u pozadini pristupa kameri i mikrofonu i imate mogućnost da reagujete i to zabranite.

Ovo su opcije Android i iOS operativnih sistema. Da biste isključili mogućnost pristupa kameri i mikrofonu aplikacijama kojima to treba da bude onemogućeno – koristite dozvole aplikacija i isključite sve aplikacije za koje smatrate da im ne treba dati da koriste kameru i mikrofon. Ovde se radi i o selfi i o sistemu kamera pozadi.

Kako sprečiti hakovanje kamere
Nema jedinstvenog ili jednostavnog odgovora, ali neki uopšteni saveti za zaštitu web kamere od hakovanja uključuju pravilnu instalaciju i konfigurisanje web kamere, korišćenje jake lozinke i redovno ažuriranje svog softvera i hardvera.

1. Koristite zaštitu za kameru
Stavite fizički poklopac na svoju web kameru kako biste izbegli bilo kakve rizike (pogledajte našu galeriju gore). Na taj način niko neće moći daljinski da aktivira vašu web kameru bez vašeg znanja. Možete koristiti čak i selotejp – ako može Mark Cukerberg, što ne biste i vi?!

2. Ažurirajte antivirus softver
Održavajte svoj antivirus i anti-malware softver ažurnim. To će vam pomoći da zaštitite svoj uređaj od štetnog softvera koji bi mogao da hakuje i vašu web kameru.

3. Preuzimajte iz pouzdanih izvora
Budite oprezni pre nego kliknete na download polje. Preuzimajte sadržaje samo iz pouzdanih izvora i pazite na kakve veze klikćete u mejlu ili na web sajtovima.

4. Koristite jake lozinke
Koristite sigurnu lozinku za računar, svaku aplikaciju, program, servis ili uslugu i za sve naloge koji bi mogli pristupiti vašoj web kameri. Odaberite jaku lozinku koja se ne može lako pogoditi i menjajte je redovno.

5. Ažurirajte softver web kamere
Održavajte svoj softver ažuriranim. Obavezno instalirajte sva sigurnosna ažuriranja objavljena za vaš hardver.

6. Koristite bezbedne Wi-Fi mreže
Izbegavajte korišćenje javnog Wi-Fi-ja kada pristupate svojoj web kameri. Kako bi hakovali tj. ugrozili nečiju privatnost, hakeri često koriste slabe javne Wi-Fi veze, da bi špijunirali korisnika koristeći različite alate za napade – od mejlova do naprednijih metoda hakovanja.

7. Pažljivo otvorite priloge
Budite oprezni s prilozima u mejlovima i linkovima, čak i ako dolaze od nekoga koga poznajete. Priložene datoteke skenirajte s anti-malware softverom.

8. Koristite VPN
Razmislite o korišćenju virtuelne privatne mreže (VPN) kad upotrebljavate svoju web kameru. Povežite se na jaku VPN uslugu kao što je VPN pre nego se povežete na bilo koji javni Wi-Fi.

VPN usluga šifrira vašu IP adresu i druge podatke usmeravajući ih kroz druge kanale. Na ovaj način ćete sprečiti bilo kakve zlonamerne napade spolja.

9. Prijavite svaku zlonamernu ili sumnjivu aktivnost
Prijavite svaku sumnjivu aktivnost servisu koji koristite, ali i nadležnim organima. Ako vas neko ucenjuje s vašim osetljivim materijalom, ne ustručavajte se da obavestite policiju o tome koja će poduzeti mere kako bi ušli u trag hakeru.

Odeljenje za visokotehnološki kriminal radi vrlo aktivno kod nas i spremno je da pomogne korisnicima u nevolji. Ipak, prevencija je, kao i uvek pola zadovoljnog korišćenja interneta, pa i sami vodite računa o svemu što smo naveli.

Tagovi:
Pročitajte još: