Sastojci:
- 300g posnog keksa u komadu
- 1kg jabuka
- 500g šećera
- 100g posnog margarina
- 100ml vode
- mleveni orasi za posipanje
Priprema:
Oljuštite i izrendajte jabuke. Dodajte im 2 kašike šećera i dinstajte dok tečnost koju su jabuke pustile ne ispari. Sklonite sa vatre i ostavite da se ohladi. Složite posni keks u pravougaonu posudu. Započnite sa slojem keksa, zatim sipajte polovinu prženih jabuka. Dodajte drugi red keksa i drugu polovinu jabuka, zatim završite sa trećim redom keksa. Ostavite posudu u frižideru, najbolje preko noći, da se svi ukusi sjedine. U posebnom loncu, istopite preostali šećer dok ne dobije zlatnu boju. Pazite da ne izgori. Dodajte 100 ml vode i kuvajte dok se karamel ne istopi. Dodajte posni margarin u karamel i kuvajte još 5 minuta. Dobijeni karamel sos bi trebalo da bude bogatog ukusa i kremast. Izvadite kolač iz frižidera i pažljivo ga iseckajte na kocke. Svaku kocku posebno prelijte pripremljenim karamelom. Posipajte mlevenim orasima preko karamelizovanog sloja. Ostavite kolač da se ohladi pre nego što ga poslužite.
Prijatno!