Postavljene prve investicione lokacije grada Sombora na digitalnoj platformi “GeoSrbija”

Na digitalnoj platformi „GeoSrbija“ grad Sombor je uz podršku Republičkog geodetskog zavoda (RGZ), Razvojne Agencije Vojvodine (RAV) i Švedske razvojne agencije (SIDA), započeo sa izgradnjom digitalne baze investicionih lokacija.

Izrada i postavljanje digitalnih investicionih lokacija je rezultat aktivnosti na projektu „Unapređenje poslovne klime u Srbiji“ koja za cilj ima uspostavljanje modela za budući Nacionalni registar investicionih lokacija. Pomenuti registar će doprineti privlačenju investitora i, samim tim, ekonomskom razvoju lokalnih zajednica Autonomne Pokrajine Vojvodine i Republike Srbije.

U trenutnoj fazi projekta, osnovni cilj je popisati postojeće investicione lokacije u gradu Somboru, sakupiti dostupne podatke i sagledati elemente strategija razvoja jedinica lokalnih samouprava u smislu privlačenja investitora. Krajnji cilj projekta je da ostvari uniformisanost investicionih lokacija u što većem broju lokalnih samouprava i tako omogući bolji uvid u investicione potencijale gradova i opština na teritoriji cele države.

Pored uspostavljanja jedinstvenog modela, jedan od glavnih ciljeva jeste i izgradnja mehanizama za redovno izveštavanje čime se postiže ažurnost i održivost registra. Na ovaj način, digitalna platforma postaće alat za svakodnevni rad i promociju investicionih potencijala jedinica lokalne samouprave, ali i sredstvo njihovog umrežavanje i povezivanja sa pokrajinskim i republičkim institucijama.

Pored grada Sombora, u izradi digitalne platforme investicionih lokacija, u prvoj fazi učestvuju još i Zrenjanin, Vranje, Požarevac, Pirot, Knjaževac, Ćuprija, Čačak, Bor, Arilje i Valjevo.

Portal GeoSrbije je dostupan na adresi: a3.geosrbija.rs

  Poslovi informisanja i odnosa sa javnošću