Potencijal obnovljivih izvora energije u Bačkom Monoštoru

U utorak 5. novembra u zgradi Županije održani su sastanak i prezentacija RES fondacije, sa predstavnicima Grada Sombora i naseljenog mesta Bački Monoštor, pod nazivom „Dobra energija na sedam Dunava“ na temu upotrebe energije iz obnovljivih izvora u Bačkom Monoštoru.

Prisutne je ispred Grada Sombora pozdravio zamenik gradonačelnice Antonio Ratković rekavši da je Bački Monoštor jedno od naseljenih mesta koje je ovaj potencijal korišćenja energije iz obnovljivih izvora prepoznao i zahvalio se na izradi katastra javne rasvete u ovom naseljenom mestu koji pokazuje kolike bi bile potrebne investicije za prelazak na obnovljive izvore energije i kolike bi se uštede postigle takvom promenom.

Predstavnici RES fondacije i njihovi stručni saradnici predstavili su rezultate energetskog pregleda, procene solarnog potencijala krovova u Bačkom Monoštoru, katastar javne rasvete, energetska karta Doma kulture, kao i mogućnosti za poboljšanje energetske efikasnosti i stvaranje električne energije iz alternativnih izvora.

Prezentovan je i poslovni model stvaranja energetske zadruge i osnivanja solarne elektrane na primeru naseljenog mesta Križevci (Hrvatska).

Ispred Grada Sombora, uz zamenika gradonačelnice, sastanku su prisustvovali i član Gradskog veća za oblast kumunalne delatnosti i investicija Miroslav Kovačić, član Gradskog veća za oblast zdravstva i socijalne zaštite dr Dalibor Forgić i pomoćnik gradonačelnice za oblast međunarodne saradnje Ivan Šimunov.