fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Potpredsednica SAD: Državne agencije da pokažu da njihovi AI alati nisu štetni ili da prestanu da ih koriste

Potpredsednica Amerike

Američke savezne agencije moraju da pokažu da njihovi alati za veštačku inteligenciju (AI) ne štete javnosti, ili da prestanu da ih koriste, prema novim pravilima koje je Bela kuća danas objavila.

“Kada vladine agencije koriste AI alate, sada ćemo zahtevati od njih da provere da li ti alati ne ugrožavaju prava i bezbednost američkog naroda”, rekla je potpredsednica SAD Kamala Haris novinarima uoči objave, preneo je AP.

Svaka agencija do decembra mora imati set konkretnih zaštitnih mera koje podrazumevaju sve, od pregleda prepoznavanja lica na aerodromima, do AI alata koji pomažu u kontroli električne mreže ili određivanju hipoteka i osiguranja kuće.

Nova politička direktiva koju je šefovima agencija danas izdala Kancelarija za upravljanje i budžet Bele kuće, deo je sveobuhvatnije izvršne naredbe o AI koju je potpisao predsednik SAD Džozef Bajden u oktobru.

Dok Bajdenova naredba pokušava da zaštiti naprednije komercijalne sisteme veštačke inteligencije koje prave vodeće tehnološke kompanije, kao što su one koje pokreću generativne AI čet botove, današnja direktiva će, takođe, uticati na alate veštačke inteligencije koje vladine agencije godinama koriste da pomognu u donošenju odluka o imigraciji, stanovanju, zaštiti dece i nizu drugih usluga.

Haris je, kao primer, navela da ako Uprava za veterane želi da koristi veštačku inteligenciju u bolnicama kako bi pomogla lekarima da dijagnostikuje pacijente, prvo bi morali da pokažu da AI ne proizvodi rasno pristrasne dijagnoze.

Agencije koje ne mogu da primene zaštitne mere “moraju da prestanu da koriste sistem veštačke inteligencije, osim ako rukovodstvo agencije ne opravda zašto bi to povećalo rizike po bezbednost ili prava u celini ili bi stvorilo neprihvatljivu prepreku za ključne operacije agencije”, navodi se u saopštenju Bele kuće.

Dva tela nađena u vodi posle rušenja mosta u Baltimoru: Smatra se da među nestalima nema preživelih
Nova politika, takođe, zahteva još dve obavezne stvari, kazala je Haris.

Jedna je da savezne agencije moraju da angažuju glavnog službenika AI sa “iskustvom, stručnošću i autoritetom” da nadgleda sve AI tehnologije koje koristi ta agencija, rekla je ona.

Druga je da svake godine agencije moraju javno da objave inventar svojih sistema veštačke inteligencije koji uključuje procenu rizika koji oni mogu predstavljati.

Tagovi:
Pročitajte još: