Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Potrošnja struje za javnu rasvetu u opštini Odžaci smanjena na četvrtinu

odžaci - javna rasveta

U skladu sa preporukama Vlade Republike Srbije, opština Odžaci, sprovela je jednu od značajnijih mera za efikasnije korišćenje energije, primenom Predloga preporuka za smanjenje potrošnje električne energije i toplotne energije Ministarstva rudarstva i energetike, upotrebom LED osvetljenja koje smanjuje potrošnju.

Rekonstrukcijom javnog osvetljenja na teritoriji opštine, biće ušteđeno čak 76% električne energije, što je značajno više od preporučenih oko 66%, ili na trećinu dosadašnje potrošnje. Uz takve uštede je i kvalitet usluga pruženih građanima podignut na viši nivo, a električna energija se koristi racionalnije.

Zamenu dela sistema javnog osvetljenja i njegovo održavanje realizuje i samostalno finansira konzorcijum privatnih partnera, slovenačka kompanija „PLC Interenergo“ doo Beograd, članica „Kelag GmBH“ grupe, i mađarska kompanija „Smart Energy Investment Kft“, u skladu sa Zakonom o javno-privatnom partnerstvu.

Implementirano je 3.954 LED svetiljki „Sćreder“, a na pojedinim lokacijama prvi put je postavljeno osvetljenje. Pojačana je osvetljenost saobraćajnica u delovima oko vrtića, škola i u centrima naseljenih mesta, čime je povećana bezbednost stanovnika prilikom kretanja ulicama. Odžaci su postali ekološki odgovornija lokalna samouprava, i procenjeno je da će projektom godišnje doći do smanjenje emisije CO2 za oko 1.400 tona.

Sprovođenjem pomenutih mera opština ide korak napred ka ispunjenju ciljeva održivog razvoja i sprovođenju „zelene agende”. Implementacija novog osvetljenja rezultiraće uštedom od najmanje 38.000 evra godišnje u budžetu lokalne samouprave, bez ulaganja od strane opštine. Na ovaj način povećava se fiskalna stabilnost opštine, dok će višak električne energije omogućiti bolji energetski bilans cele zemlje, a dodatni prihod u slučaju izvoza ušteđene energije dodatno bi poboljšao bilans na državnom nivou.

“Kao neko ko je uključen u implementaciju projekta rekonstrukcije javnog osvetljenja u Opštini Odžaci, mogu izraziti zadovoljstvo činjenicom da je naša opština dobila savremenu javnu rasvetu. Novi sistem osvetljenja predstavlja tehnički napredan i održiv izbor, koji će doneti značajne uštede u potrošnji električne energije kao i finansijske uštede, ali će doprineti i efikasnosti i funkcionalnosti javnog osvetljenja. Sada imamo moderno i kvalitetno LED osvetljenje, koje odgovara potrebama i zahtevima današnjeg vremena, sa garantovanjem kvaliteta, ušteda i održavanja od strane privatnog partnera,” rekao je Aleksandar Todorović, nadzorni organ opštine Odžaci na ovom projektu.

Projektom javno-privatnog partnerstva obezbeđena je kvalitetna usluga javnog osvetljenja u Odžacima na period od 15 godina.

Ovom rekonstrukcijom opština je pokazala odgovornost, stvarajući bolju budućnost za nove generacije i istovremeno pružajući primer drugima u stremljenju ispunjenju ciljeva održivog razvoja i ekološkoj odgovornosti, kao i sigurnijem i bezbednijem okruženju za svoje građane.

Tagovi:
Pročitajte još: