Povodom Dana policije nagrađeni policijski službenici Policijske uprave u Somboru

Povodom Dana policije i Dana Ministarstva unutrašnjih poslova, kao i slave Ministarstva,  danas su u Somboru  zaslužnim policijskim službenicima uručeni raučni satovi i zahvalnice, a  juče je na Trgu Svetog trojstva  priređena izložba opreme i naoružanja Policijske uprave u Somboru.

Zaslužnim policijskim službenicima, nagrade su uručili gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović i načelnik Policijske uprave Sombor Saša Dmitrašinović.

Ručni sat i zahvalnica su uručeni Branislavu Gutoviću, glavnom  policijskom  inspektoru  Odeljenja za vanredne situacije, Renati Rajčanji, višem policijskom  inspektoru Odeljenja saobraćajne policije i Igoru Radenkoviću, policijskom  naredniku  Odeljenja policije.

Zahvalnicama su nagrađeni: samostalni policijski inspektor Rade Funduk  (Odeljenje saobraćajne policije), policijski narednik Radovan Milošević (Odeljenje kriminalističke policije), mlađi policijski narednik I klase Dušanka Novković ( Odsek pogranične policije, za strance, suzbijanje ilegalnih migracija i trgovine ljudima), policajac Vladimir Jovin ( Odeljenje policije)  i  viši referent Branka Čortan (Odsek za upravne poslove).

Obraćajući se nagrađenim službenicima policije, ali i kompletnoj Policijskom upravi u Somboru gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović je svima čestitala Dan policije i Dan MUP-a, i izrazila zadovoljstvo izvanrednom saradnjom koju grad Sombor i PU ostvaruju.

„Moje zadovoljstvo je utoliko veće što prema ocenama Ministarstva unutrašnjih poslova imamo jednu od najboljih Policijskih uprava u Srbiji. Rad policije je izuzetno važan  i značajan u jednoj zajednici i svakom društvu. Ni u najmirnijim vremenima policija ne može da ne radi. Policija, odnosno vi obavljajući vaš posao, stvarate  preduslove da bismo svi zajedno živeli, stvarali i radili“, kazala je Golubović i istakla značaj rada policije u kontekstu privlačenja investitora i otvaranja novih radnih mesta.

„Kao  lokalna samouprava se borimo za nova radna mesta, za veće plate, investitore i ukupan ekonomski razvoj. U tom kontekstu pitanje bezbednosti je jedno od najznačajnijih pitanja. Mi stvaramo povoljne uslove i povoljan ambijent za strane investitore  da bi ulagali svoja sredstva i da bi svi od toga imali veću korist. Uslov da investitori dođu jeste  njihova lična bebednost, bezbednost njihove imovine, objekata. Otuda je analiza stanja lokalne samouprave, kada je bezbednost u pitanju,  jedan  od ključnih faktora zbog kojeg će se oni odlučiti da li će ili neće doći u jednu lokalnu samoupravu“, navela je Golubović i istakla da lokalna samouprava i Policijska uprava sarađuju u svim segmentima, bilo da je reč o obezbeđivanju reda kada se održavaju manifestacije, rekonstruišu saobraćajnice, u oblasti maloletničke delinkvencije i rešavanju migrantske krize.

Načlenik PU Sombor Saša Dmitrašinović, zahvalio se na zajedničkom obeležavanju Dana policije kao dana iz herojske prošlosti.

„Prošlost nam služi za ponos, ali mi sagledavamo sebe u sadašpnjem vremenu i budućnosti. Sebe vidimo kao profesionalnu službu koja je spremna da odgovori svim izazovima vremena u kojem živimo i službu koja sebe doživljava kao istinski servis svih građana. Poslednjih nekoliko godina MUP i PU u Somboru konstantno beleže smanjenje broja izvršenih krivičnih dela, tako da je u Somboru oko dva odsto manji broj krivičnih dela u odnosu na prethodnu godinu. Posebno je značajno da nije došlo do ekspanzije najtežih krivičnih, niti drugih dela“, kazao je Dmitrašinović i naveo da je u oblasti privrede broj rasvetljenih krivičnih dela veći za deset odsto, a PU  u saradnji sa MUP-om i kolegama iz regiona se posebno posvetila  sprečavanju  krijumčarenja opojnih droga.

„Očuvali smo stabilan red i mir i u ovoj oblasti beležimo smanjenje prekršaja za oko 24 odsto, povećana je bezbednost i u oblasti saobraćaja“, kazao je, osim ostalog, Dmitrašinović i podsetio prisutne na sve kolege, policijske službenike koji su vršeći svoj  posao poginuli ili stradali.

Dan policije i Dan MUP-a se proslavlja na Duhove, u znak sećanja na 1862. godinu, kada je srpska žandarmerija na Duhove (Trojice) odigrala presudnu ulogu u sukobima kod beogradske Čukur –česme, kao i naredna dva dana tokom turskog bombardovanja Beograda.

Izvor: sombor.rs