fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Povučeno, stidljivo dete može stvarno da pati od selektivnog mutizma

Deca

Stidljivo dete sa selektivnim mutizmom takođe mogu imati socijalnu fobiju. Roditeljima može biti teško da vide svoje dete kako pati od selektivnog mutizma, kako prenosi Parents Firts Cry.

Šta je selektivni mutizam

Selektivni mutizam je anksiozni poremećaj koji se obično razvija u detinjstvu. Ako ga vaše dete ima, možda će mu biti teško da efikasno govori u određenim društvenim situacijama. Međutim, ono se može ponašati potpuno normalno i razgovarati prijatno u drugim prilikama. Možda ćete primetiti da vaše dete potpuno zanemi u raznim prilikama kao što su škola, fudbalski trening ili časovi plesa, a sa druge strane može normalno da priča ili čak bude brbljivac kada je u parku ili kod kuće sa porodicom i prijateljima. Selektivni mutizam može negativno uticati na život vašeg deteta i stoga zahteva medicinsku intervenciju.

Simptomi selektivnog mutizma kod deteta:

Dete može izgledati paralizovano ili smrznuto kada mu stranci postavljaju nasumična pitanja.
Može da govori u određenim situacijama, ali može odbiti da govori ili čak da izgovori reč u drugim situacijama ili mestima.
Koristi pokrete ruku ili lica da pita ili kaže stvari, čak i kada zna da govori.
Ima poremećaj selektivnog mutizma ako pokazuje gore pomenuto ponašanje duže od mesec dana.
Može pokazati preteranu stidljivost.
Osećati ili se plašiti sramote pred grupom ljudi.
Može pokazati negativno ponašanje.
Ponašanje vašeg deteta može početi da ometa njegova obrazovna dostignuća i društvenu komunikaciju.
Izgledati izolovano i povučeno.
Ponaša se kao da je u nevolji i da se drži uz vas većinu vremena.
Možda ćete primetiti kompulzivne osobine kod svog deteta.
Može pokazati znake besa.
Dete je izolovano u školi
Šta uzrokuje selektivni mutizam

Selektivni mutizam je redak poremećaj i češći je kod dece nego kod odraslih. Obično počinje da utiče na dete u dobi od oko pet godina, ali se može dijagnostikovati kada dete počne da ide u školu.

Evo nekih od uzroka selektivnog mutizma kod dece:

1. Genetski faktori

Selektivni mutizam može uticati na dete zbog genetskih faktora. U 75 posto slučajeva, dete sa selektivnim mutizmom može imati nekog od roditelja koji pati od anksioznog poremećaja.

2. Temperamentni razlozi

Ponekad temperamentni razlozi takođe mogu izazvati selektivni mutizam kod dece. Ovo se može dogoditi kada dete pokazuje stidljivost, socijalnu anksioznost ili socijalnu izolaciju.

3. Faktori životne sredine

Ponekad ponašanje i stav roditelja mogu takođe da odlučuju o ponašanju dece. Stoga, ako imate društvene inhibicije ili ste previše zaštitnički ili kontrolisani prema svom detetu, vaše dete može razviti ovaj poremećaj anksioznosti.

Dijagnoza

Veoma je važno dijagnostikovati i lečiti selektivni mutizam kod dece jer može dovesti do više psihičkih poremećaja, niskog samopoštovanja ili izolacije. Stoga, ako se pitate kako da dijagnostikujete selektivni mutizam kod vašeg deteta, preporučuje se da čim posumnjate na bilo kakvu vrstu simptoma ovog anksioznog poremećaja kod deteta, odmah potražite pomoć lekara. Vaš lekar će dijagnostikovati da li se vaše dete suočava sa kašnjenjem u razvoju ili ne . Nakon provere problema u razvoju, vaš lekar može uputiti dete psihologu. Psiholog će sprovesti test selektivnog mutizma, gde će proceniti različite situacije koje bi želeo da zna kada je vaše dete verbalno, a kada nije. On takođe može tražiti druge psihološke poremećaje ako ih ima.

Uobičajeni problemi koje ima dete sa selektivnim mutizmom

Evo nekih od uobičajenih problema koje vaše dete može iskusiti zbog selektivnog mutizma:

Može pokazati stidljivost i visok nivo anksioznosti.
Kašnjenje u jeziku ili poremećaje.
Može se suočiti sa socijalnom izolacijom.
Ima poteškoće u artikulaciji.
Nesposobnost vašeg deteta da govori u određenim prilikama može uticati na njegove akademske i druge zajedničke aktivnosti u školi, koje su veoma važne za ukupni razvoj deteta. To može uticati na samopouzdanje i samopoštovanje vašeg deteta, posebno kada je sa svojim prijateljima ili vršnjacima.

Tagovi:
Pročitajte još: