fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Poziv EK mladima da putuju Evropom, besplatne karte važe i za Srbiju

DiscoverEU

Mladi iz Evropske unije i još nekoliko zemalja uključujući i Srbiju moći će 30 dana da putuju Evropom od 15. juna ove godine do 30. septembra 2024. godine putem programa Evropske komisije „Otkrijte EU“ (DiscoverEU).

Program će omogućiti da 35.000 mladih dobije besplatnu železničku kartu da otkrije Evropu.

Komisija je danas uputila poziv mladima iz EU i Islanda, Lihtenštajna, Severne Makedonije, Norveške, Srbije i Turske, a prijavljivanje traja do 29. marta.

Da bi osvojili putnu kartu, mladi ljudi su pozvani da se prijave na Evropskom omladinskom portalu (https://youth.europa.eu/discovereu_en), odgovore na pet kvizova i još jedno pitanje.

Uspešni kandidati rođeni između 1. jula 2004. godine i 30. juna 2005. godine moći će da putuju Evropom do 30 dana u periodu od 15. juna ove godine do 30. septembra 2024. godine, saopštila je Komisija.

Poziv je otvoren za podnosioce prijava iz Evropske unije i pridruženih trećih zemalja u programu Erazmus+, kao što su Island, Lihtenštajn, Severna Makedonija, Norveška, Srbija i Turska.

Ove godine, učesnici će moći da otkriju novu evropsku rutu Bauhausa, koja je pokrenuta u januaru. Ona ima za cilj da inspiriše mlade ljude pri izboru destinacije i podigne svest o važnosti da Evropska unija bude „lepa, održiva i zajednička“.

Učesnici će takođe nastaviti da imaju koristi od inicijativa pokrenutih tokom Evropske godine mladih u 2022. godini, kao što su „Mladi otkrivaju kulturu zahvaljujući DiscoverEU 2022“ i “DiscoverEU Culture Route” koje kombinuju različite destinacije i kulturne grane, uključujući arhitekturu, muziku, likovnu umetnost, pozorište, modu, dizajn i još mnogo toga.

Putnici “DiscoverEU” mogu da posete evropske prestonice kulture, destinacije dodate na prestižnu Uneskovu listu svetske baštine ili nosioce oznake evropske baštine. Štaviše, mogu se zaustaviti i na lokacijama sa oznakom „Access City Award“.

Druga aktivnost koja će se nastaviti je obezbeđivanje diskontne kartice učesnicima, sa više od 40.000 mogućnosti popusta na javni prevoz, kulturu, smeštaj, ishranu, sport i druge usluge koje su dostupne u kvalifikovanim zemljama.

“Nacionalne agencije Erazmus+ podržavaju mlade ljude kroz informativne sastanke pre polaska, pripremajući ih za njihovo putovanje. I dalje kao deo nasleđa Evropske godine mladih, nacionalne agencije organizuju ‘i’, uzbudljiv kulturni program koji traje od jednog do tri dana u svim Erazmus+ zemljama. Do sada je održan 51 od ovih susreta i nastavićće se u narednim godinama”, saopštila je Komisija.

Komisija dodaje da podstiče održivo putovanje železnicom, ali su posebni aranžmani dostupni za mlade ljude iz najudaljenijih regiona, prekomorskih okruga i teritorija, udaljenih područja i ostrva.

Tagovi:
Pročitajte još: