fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Poznat spisak Tačijevih žrtava tokom zločina OVK krajem devedesetih

Hag

Suđenje Hašimu Tačiju za zločine koje je OVK počinio tokom 1998. i 1999. godine na Kosovu, počeće 3. aprila, a za 11. april planirano je saslušanje nekoliko svedoka. Brojke su neumoljive: za sada postoji 137 osoba, bilo srodnika ubijenih ili onih koji su povređeni, a koji imaju status žrtava.
Imena ubijenih su, pak, javnosti konačno poznata nakon što je Tužilaštvo za zločine OVK, sa sedištem u Hagu, objavilo deo optužnice protiv Tačija i trojice njegovih saradnika. Budući da se u optužnici Tači i ostatak saradnika terete samo za zločine koji su počinjeni od marta 1998. do septembra 1999, godine, spisak žrtava, koji je do sada bio pod oznakom tajnosti, navodi mnoštvo imena.
Tačijeve žrtve bile su sa više lokacija sa Kosova i Metohije, ali i sa severa Albanije, pa su tako u pitanju i srpske i albanske žrtve. Najpre, reč je o srpskim policajcima Veljku Markoviću i Nebojši Đuričiću, ubijenim u pritvoru Klečka.
Zatim, u istom zatvoru su ubijeni članovi Vojske Jugoslavije: Dragan Vučetić, Života Todorović, Dragoljub Tanasković i Bojan Cvetković. Iz svojih kuća u Orahovcu izvedeni su Panta Grković i Cvetko Pelević, sa najmanje još troje ljudi, Grkovićevo telo je pronađeno, Pelević je još uvek na spisku nestalih.
Kajem jula 1998. pripadnici OVK se, prema optužnici, terete da su u Orahovcu oteli Bobana Delića i Marka Jelića, čija tela ni do danas nisu pronađena.
OVK je u Gnjilanu ubila i Mirka Jovića, kao i Džemu Zuljića, a u Nerodimlju Dimka Parlića.
Dalje, na teritoriji Kline, pripadnici OVK ubili su: Predraga Burdžića, Srećka Simića, Spasoja Burdžića, Miodraga Burdžića, Novicu Božanića, Nemanju Božanića, Mladena Božanića, Božidara Božanića i Spasu Banzića.
U Mališevu su likvidirali sledeća lica: Dimitrije Kostić, Lazar Kostić, Todor Kostić, Miroljub Kostić, Vekoslav Kostić, Vitomir Kostić, Rajko Nikolić, Cvetko Nikolić, Saško Kostić, Živko Kostić, Miodrag Kostić, Svetislav Kostić, Srećko Kostić, Mladen Kostić, Nebojša Kostić, Krsta Stanojević, Srećko Vitošević, Srđan Vitošević, Aleksandar Stanojević, Duško Patrnogić, Tomislav Baljošević, Saša Baljošević, Duško Đinović, Čedo Čabarkapa, Duško Dolašević, Đorđe Baljošević, Radovan Staletić i Branislav Staletić.
Tužilaštvo u Hagu objavilo je i imena albanskih žrtava, a identitet brojnih ubijenih još uvek nije utvrđen i nije dostupan javnosti.

Tagovi:
Pročitajte još: