fbpx
6°C
Broken clouds

Poznate manikirke savetuju: Šest proverenih načina da ojačate svoje nokte

Ruke

Ako vašim slabim, lomljivim noktima treba ojačanje poslušajte profesionalne savete poznatih stručnjaka za nokte kako biste im pomogli da postanu jači i duži.

Pravilno uklonite lak

U redu, tehnički ovo nije savet za popravku, ali ovo prvo uradite i to će vas spasiti od potrebe da se nosite sa mnogo potencijalnih problema.

– Skidanje gela je verovatno najgora stvar koju možete da uradite svojim noktima. Neposredni efekti oštećuju ploču nokta jer uklanjate gornje slojeve stvarnog nokta zajedno sa svojim lakom – kaže poznata manikirka Džeraldin Holford.

Dugoročni efekti su stanjivanje noktiju, oštećenje i nepravilnosti na nokatnoj ploči i obrascima rasta. Viši menadžer za testiranje proizvoda, Keli Banon se slaže, dodajući da čak i ako natopite nokte da biste uklonili lak, i dalje možete oštetiti nokte ako nisu dovoljno dugo natopljeni ili ako barijera završnog premaza nije slomljena, što zabranjuje uklanjanje kako biste stigli do svih gel slojeva. Ona snažno preporučuje da vaše gelove ukloni profesionalac kako bi se sprečilo bilo kakvo oštećenje.

Profesionalni savet: Bez obzira da li uklanjate gel ili dip, zamolite svog tehničara da vam pokrije ruke vrućim peškirima dok su vam nokti umotani u pamučne jastučiće natopljene acetonom; toplota će pomoći da se ubrza proces, objašnjava Sara Gibson Tutl, osnivač i izvršni direktor kompanije Olive & June.

Možete pokušati da uklonite gelove kod kuće, ali svakako sačuvajte uklanjanje akrila za profesionalce jer je lepak koji se koristi mnogo jači – kao i vaš potencijal da napravite veliku štetu.

Nepravilno uklanjanje, u ovom slučaju, je deset puta gore nego kod gelova. Zaista mora biti oprezno i promišljeno i trebalo bi da traje do dva sata – napominje Tutl.

Hidrirajte nokte

Sada kada je gel-dip-akril isključen, ključ je da navlažite nokte.

– Produžena upotreba gela i akrila dehidrira vaše nokte, čineći ih suvim, lomljivim i krhkim – kaže manikirka Džin Son Čoi.

– Ulje za zanoktice je vaš najbolji prijatelj za pružanje duboke hidratacije. Fokusirajte se na to da ga nanesete ne samo na sam nokat, već i da ga dobro umasirate u kutikulu. Zanoktica je mesto gde će započeti novi, zdravi nokti, tako da je važno hraniti i hidrirati ovo područje – kaže Čoi.

Holford takođe voli da koristi direktno ulje jojobe, koje može ojačati nokte i podstaći zdrav rast noktiju. Ona preporučuje da ga nanosite tri puta dnevno tokom pet dana (i da nokte držite golim) za najbolje rezultate.

Odmorite nokte

– Iako ne postoje naučni dokazi da će držanje noktiju bez laka napraviti razliku, anegdotski mogu da vam kažem da u potpunosti primećujemo razliku u snazi i zdravlju noktiju kada naši klijenti prave pauzu – kaže Tutl. Čoi i Holford se slažu – preporučuju da nokte držite u prirodi najmanje nekoliko dana nakon nanošenja gela, akrila ili umakanja.

Ako zaista morate da ih držite uglađenim, koristite učvršćivač za nokte kao osnovni premaz, predlaže Holford. Takođe možete potražiti boju koja sadrži sastojke za jačanje.

Razmislite o kraćim noktima

– Shvatali vi to ili ne, kada imate duge nokte, stalno ih udarate po tastaturi, vratima… Ljudi potcenjuju koliki uticaj ovo ima – kaže Tutl.

Neka vam nokti budu kratki i dajte im priliku da izrastu jači i zdraviji (možda čak i duži) nego ranije.

Drugi rezultat: nokti koji nisu u dobroj formi izgledaju zdravije kada su kraći, dodaje Holford.

Banon dodaje da ako sebi napravite mini “manikir” – čak i ako je to jednostavno kao turpijanje noktiju – svaka dva do četiri dana može sprečiti lomljenje i neravnine. Ako je vašim noktima zaista potreban oporavak, ponavljajte ove manise dve do četiri nedelje da biste videli rezultate i jače nokte.

Ojačajte iznutra ka spolja

Uz tretiranje noktiju spolja, svi stručnjaci sa kojima smo razgovarali složili su se da pravi suplementi mogu pomoći da ojačate vaše nokte iznutra prema spolja.

Jedna dobra opcija? Kolagen. Esencijalni protein za kosu, kožu i nokte, peptidi kolagena koji se unose u organizam lako se ugrađuju u vašu dnevnu rutinu i mogu pomoći u promovisanju zdravih noktiju.

– Kolagen je zaista napravio razliku u zdravlju mojih noktiju. Osećaju se otpornije i jače – kaže Holford.
Još jedna dobra opcija? Biotin. Vitamin B je jedan od Tutlovih najboljih izbora za jačanje noktiju. Čoi dodaje da zajedno sa suplementima u svoju ishranu možete uključiti i hranu bogatu biotinom i kolagenom – losos, avokado, slatki krompir, lisnato povrće, orašaste plodove i semenke.

Nanesite sredstvo za jačanje noktiju

Banon preporučuje da se gore pomenuti mini manikir završi sa dva sloja sredstva za jačanje noktiju kako bi se ojačali oštećeni nokti i podstakli rast.

Tagovi:
Pročitajte još: