Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Poznato je da ne treba da se čeka da se uključi rezerva: Stručnjaci otkrivaju kada je najbolje da se natoči gorivo

Gorivo

Ukoliko želite da izbegnete da ostanete na putu usled gužve u saobraćaju bez goriva, vozači bi trebalo da natoče gorivo na vreme.

Prema preporukama nemačkog ADAC-a, najbolje je to učiniti kada je rezervoar na četvrtini punjenja. U svakom slučaju, vozači ne bi trebalo da čekaju da se uključi rezerva, upozoravaju iz auto-kluba.

“Mreža benzinskih pumpi uglavnom je svuda veoma dobro razvijena, tako da uz malo zdravog razuma i pravovremeno točenje goriva ne bi trebalo biti problema”, objašnjavaju iz ADAC-a, posebno misleći na mrežu pumpi u Nemačkoj.

Takođe, ne smete nositi više od deset litara goriva van rezervoara u automobilu – čak i ako je dozvoljeno znatno više: rezervni kanister u putničkom automobilu može imati do 60 litara, a najviše 240 litara.

Međutim, ADAC savetuje da ne nosite pun rezervoar goriva sa sobom.

“To nije samo potencijalni rizik od požara u slučaju saobraćajne nesreće”, tvrdi ADAC.

“Štetni gasovi iz plastičnog rezervoara goriva takođe mogu ući u unutrašnjost”, objašnjavaju.

Ako je moguće, kanister bi bilo najbolje smestiti u gepek – što dalje od putnika. Takođe, gorivo ne sme biti skladišteno u bocama s vodom ili drugim potpuno neprikladnim posudama.

Svako ko se ipak nađe na putu s praznim rezervoarom mora preduzeti sve mere opreza, kao što su upaljena upozoravajuća svetla, postavljanje trougla upozorenja i nošenje reflektujućeg prsluka. Tada pomoć na putu može rešiti problem.

Svako ko stane na auto-putu u Nemačkoj zbog nedostatka goriva obično rizikuje kaznu od deset evra. A ako kao posledica toga dođe do sudara otpozadi, može doći do delimične odgovornosti, navodi FenixMagazin.

Tagovi:
Pročitajte još: