Pravilnik o preventivnim merama za bezbedan i zdrav rad za sprečavanje pojave i širenja epidemije zarazne bolesti

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja donelo je Plan primene mera za sprečavanje pojave i širenja epidemije zarazne bolesti u cilju zaštite bezbednosti i zdravlja na radu zaposlenih i drugih lica koja se zateknu u radnoj okolini u skladu sa Pravilnikom o preventivnim merama za bezbedan i zdrav rad za sprečavanje pojave i širenja epidemije zarazne bolesti, koji je stupio na snagu 11. jula 2020. godine.

Uzimajući u obzir mogućnost širenja zarazne bolesti, prilikom organizovanja procesa rada potrebno je planirati sprovođenje preventivnih mera i odrediti zaduženja za kontrolu sprovođenja što će obezbediti poboljšanje stanja i viši nivo bezbednosti i zdravlja na radu zaposlenih i svih drugih lica.

Pojava novih rizika izazvanih korona virusom jedan je od izazova da brigu o zdravlju zaposlenih podignemo na najveći mogući nivo. Takođe, neophodno je omogućiti što jednostavniju primenu preventivnih mera i redovno informisanje zaposlenih o svim obavezama, a istovremeno redovno pratiti efikasnost primene mera i postupati u skladu sa instrukcijama i preporukama Ministarstva zdravlja, Instituta za javno zdravlje i epidemiologa.

Odgovornim ponašanjem Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja svojim primerom daje na značaju primeni mera prevencije, kao što su obavezno nošenje zaštitnih maski, redovno pranje ruku, držanje fizičke distance od minimum dva metra, izbegavanje okupljanja većeg broja lica u zatvorenom prostoru.

Ministarstvo će i dalje biti posvećeno obezbeđivanju najboljeg radnog okruženja za zaposlene i nastaviće da pruža podršku i informacije svim poslodavcima i zaposlenima u cilju sprečavanja širenja epidemije.

  1. Pravilnik o preventivnim merama za bezbedan i zdrav rad za sprečavanje pojave i širenja epidemije zarazne bolesti možete preuzeti sa ovog linka https://www.minrzs.gov.rs/sites/default/files/2020-07/94-20%20PRAVILNIK…
  2. Plan primene mera za sprečavanje pojave i širenja epidemije zarazne bolesti u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja možete preuzeti sa ovog linka https://www.minrzs.gov.rs/sites/default/files/2020-07/plan%20primene%20…

Preuzeto: minrsz.rs