Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Pre točenja goriva obavezno dotaknite automobil – to vam može spasiti život!

Točenje goriva

Stigli ste na pumpu i spremate se da natočite gorivo. Razmišljate o tome gde i koliko, pa o plaćanju, a nikome nije ni na kraj pameti da dodiruje automobil. A ovaj mali gest vam može spasiti život.

Znate da ne treba da koristite šibice i upaljače, kao ni bilo kakav otvoreni plamen na pumpi, ali ipak retko ko razmišlja o požaru ili mogućnosti eksplozije. A tada su najčešći požari na benzinskim pumpama.

Pokret koji čovek napravi prilikom izlaska iz automobila može stvoriti statički elektricitet. A, ako posle izlaska iz auta čovek ide da natoči gorivo, taj isti statički elektricitet na njemu može dovesti do iskre koja može zapaliti gorivo i auto.

– Dobijate statičko pražnjenje iz vašeg tela u tu metalnu mlaznicu, a kada se to dogodi, postoji mogućnost da dođe do iskre – kaže Skot Burs, direktor tehničkih programa i poslova Instituta za naftnu opremu (PEI).

Ta iskra je dovoljna da zapali bilo koju paru koja se nalazi oko vrha mlaznice – objašnjava za Reader’s Digest.

Institut za naftnu opremu je od sredine 1990-ih dobio izveštaje oko 200 incidenata na benzinskim pumpama uzrokovanih statičkim elektricitetom.

A Burs tvrdi da sigurno ima mnogo više slučajeva koji nisu prijavljeni. Dok su sitnije iskre česte, pravi požari uzrokovani istima su ređi.

– Kako možete izbeći požar na pumpi? Srećom, postoji jednostavno rešenje. Kada izađete iz vozila, pobrinite se da dodirnete metalni deo vozila pre nego dođete do rezervoara. To će sa vas skinuti sav električni naboj koji ste možda stvorili – kaže on, a prenosi 24sata.hr.

Tagovi:
Pročitajte još: