Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Predizborni skup EU desničara u Madridu: Govorili Orban, Milej, Meloni, Marin Le Pen

Predizborni skup

Španska desničarska partija Voks organizovala je veliki skup u Madridu, uoči izbora za Evropski parlament 9. juna, na kome su joj podršku između ostalih dali argentinski predsednik Havijer Milej i premijeri Italije i Mađarske Đorđa Meloni i Viktor Orban.

Skoro 11.000 pristalica, prema podacima partije Voks, okupilo se danas na ovom predizbornom skupu kome su se obratili i lideri desnice iz Francuske i Portugala, Marin Le Pen i Andre Ventura, a zbog prisustva stranih zvanica bilo je primetno pojačano obezbeđenje, nekoliko dana nakon pokušaja ubistva slovačkog premijera Roberta Fica, prenosi Rojters.

Italijanska premijerka Đorđa Meloni, koja se obratila putem video-linka uživo, dobila je aplauz za svoj govor na španskom u kojem je kritikovala ilegalne migrante i surogat majčinstvo.

Mađarski premijer Viktor Orban i bivši poljski premijer Mateuš Moravjecki govorili su o onome, što su nazvali evropskim hrišćanskim vrednostima, u unapred snimljenim video obraćanjima, prenosi Rojters.

Skupu su prisutvovali izaslanici bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa, predstavnici američke konzervativne Heritidž fondacije i bivši službenici Bele kuće Met i Mercedes Šlap.

Događaj je završen obraćanjem lidera Abaskala, koji je poručio da “suočeni sa globalizmom i njegovom socijalističkom dušom, moramo da odgovorimo globalnim savezom u odbranu zdravog razuma, jer delimo pretnju”.

Voks se nada da će na narednim izborima povećati svoju sadašnju zastupljenost od četiri poslanika u EP, a poslednje ankete u petak ukazuju da bi ova partija mogla da osvoji 8,8 odsto glasova i šest mesta, navodi Rojters.

Voks je najbolji rezultat imao na opštim izborima u Španiji 2019. godine, kada je osvojio 52 mesta u Donjem domu sa 350 poslanika, a trenutno je treća stranka po veličini u parlamentu.

Tagovi:
Pročitajte još: