-->

Predlažemo vam za nedeljni ručak

Nedeljni ručak

Potaž od šargarepe

Sastojci: 

  • 500 gr šargarepe
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 đumbir
  • 1l bujona od povrća
  • 100 ml soka od pomorandže
  • 50 ml maslinovog ulja
  • muskatni orah (po ukusu)
  • po ukusu so i biber
  • 1 kašičica sušene paprike
  • 1 kašičica sušenog paradajza

Priprema:

Na zagrejanom ulju propržite seckan crni luk i đumbir. Kad luk omekša, dodajte isečenu šargarepu, supu i sok od pomorandže, pa pojačajte vatru da brže provri. Zatim smanjite i kuvajte poklopljeno na srednjoj temperaturi. Izvadite đumbir, a preostalo povrće usitnite u blenderu i vratite u sud. Posolite, pobiberite, umešajte malo muskatnog oraha i, ako je gusto, sipajte još malo tečnosti. 

Kad proključa, skinite s ringle i čorbu poslužite toplu ili hladnu, posutu ljuspicama paprike i sušenog paradajza.

Rolnice sa tikvicama

Sastojci: 

Za rolnice:

  • 2 velike tikvice
  • 200 g rikota sira
  • 100 g parmezana
  • 1 jaje
  • 2 čena belog luka
  • po ukusu so i biber
  • po želji peršun 

Za crveni sos:

  • 1 konzerva seckanog paradajza
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 kašičica šećera
  • po ukusu so i biber
  • po želji bosiljak ili origano

Priprema:

Tikvice operite i isecite na tanke, duge trake pomoću mandoline ili noža. Posolite ih i ostavite da odstoje 10-15 minuta kako bi pustile vodu. Zatim ih osušite papirnim ubrusom. U posudi pomešajte rikota sir, parmezan, jaje, sitno iseckan beli luk, so, biber i svež peršun. Dobro izmešajte. Na svaki komad tikvice stavite kašiku fila i pažljivo urolajte. Ponovite postupak sa preostalim tikvicama i filom. U tiganju zagrejte maslinovo ulje. Dodajte sitno iseckan crni luk i pržite dok ne postane staklast. Dodajte beli luk i pržite još minut. Dodajte seckani paradajz (ili svež paradajz) i kuvajte na srednjoj vatri dok se sos ne zgusne, oko 15-20 minuta. Dodajte šećer (ako koristite), so, biber i svež bosiljak ili origano po ukusu.

U vatrostalnu posudu sipajte polovinu crvenog sosa. Poređajte rolnice od tikvica preko sosa, a zatim prelijte preostalim sosom. 

Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C (350°F) oko 25-30 minuta, dok rolnice ne omekšaju i sos ne postane zlatno-smeđ. Rolnice poslužite tople, posute svežim peršunom ili parmezanom po želji.

Brzinski čizkejk u čaši

Sastojci:

  • 100 g mrvljenog keksa (Plazma, integralni ili piškote)
  • 400 g grčkog jogurta
  • 2 kašike meda (oko 50 g)
  • 1 kašičica arome vanile
  • 250 g seckanih jagoda (ili drugog voća)
  • 1 kašičica meda za jagode (opciono)

Priprema:

Na dno svake čaše stavite po punu kašiku mrvljenog keksa i blago pritisnite.

U činiji pomešajte 400 g grčkog jogurta, 50 g meda i vanilu. Dobro sjedinite i stavite po 100 g kreme u svaku čašu preko keksa. Ravnomerno rasporedite seckane jagode. Po želji ih prethodno pomešajte sa kašičicom meda za dodatnu slast. Preko njih stavite još malo krema od jogurta, pa pospite sa kašikom keksa, na vrh možete dodati još malo voća.

Za najbolji ukus – ostavite čaše da se hlade 30 minuta pre služenja. 

Prijatno!



Tagovi:
Pročitajte još: