fbpx
0°C

Predsedavajući Predstavničkog doma Kongesa SAD: Hajka na Trampa politički motivisana, komisija da istraži navode

Predstavnički dom

Predsedavajući Predstavničkog doma američkog Kongresa Kevin Makarti izjavio je da upućuje relevantne komisije da istraže da li se federalna sredstva koriste za uticaj na izbore, odnosno, kako je naveo, politički motivisano krivično gonjenje bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa.

“Nečuvena zloupotreba moći od strane radikalnog tužioca”, napisao je Makarti na Tviteru, ne navodeći ime okružnog tužioca, preneo je Rojters.

Tramp je prethodno danas rekao da očekuje da će biti uhapšen u utorak, jer, kako je naveo, prema informacijama koje su procurele, smatra da ga kancelarija okružnog tužioca Menhetna optužuje za tajnu isplatu novca porno zvezdi i pritom pozvao svoje pristalice na protest.

Tramp je u postovima na svojoj društvenoj mreži “Društvena istina” aludirao na izveštaje da bi uskoro mogao da se suoči sa kriminalnim optužbama u Njujorku u vezi sa davanjem novca zvezdi filmova za odrasle Stormi Danijels u zamenu za njeno ćutanje o navodnoj vezi sa njim, preneo je NBC njuz.

NBC njuz izvestio je u petak da agencije za sprovođenje zakona spremaju moguću optužnicu protiv Trampa početkom sledeće sedmice.

Lokalne, državne i savezne agencije za sprovođenje reda i bezbednosne agencije, navodno se pripremaju za mogućnost da Tramp bude optužen početkom sledeće sedmice, sudeći prema izjavama pet visokih zvaničnika upoznatih sa pripremama.

Tramp, kandidat za republikansku predsedničku nominaciju, osudio je “nezakonito curenje informacija” koje “nagoveštava” da će biti uhapšen u utorak.

Tramp je negirao da je učinio nešto protivzakonito i nazvao istragu demokratskog tužioca sa Menhetna Alvina Braga nastavkom stranačkog “lova na veštice” protiv njega.

On je, takođe, optužio Braga, koji je Afroamerikanac, da je “rasista”.

Ključan svedok u ovom slučaju je Majkl Koen, bivši Trampov advokat, koji je svedočio pred velikom porotom prošle sedmice.

Koen je, kako navodi NBC njuz, priznao pred saveznim sudom 2018. godine da je nezakonito davao novac Danijelsovoj, kao i Plejboj zečici Karen Mekdugal da ćute o navodnoj vezi sa predsednikom.

Za to delo, ali i još neka, osuđen je na tri godine zatvora, dodaje NBC njuz.

Tagovi:
Pročitajte još: