Predsednica opštine Latinka Vasiljković obišla Lalić i Ratkovo

Posetom Laliću i Ratkovu, predsednica opštine Odžaci Latinka Vasiljković završila je obilazak seoskih mesnih zajednica na teritoriji lokalne samouprave.

Latinka Vasiljković je obišla mesne zajednice na teritoriji opštine Odžaci sa ciljem da na terenu sagleda potrebe i konkretne probleme građana. Kao i tokom posete drugim selima, u razgovoru sa predstavnicima mesne zajednice u Laliću i Ratkovu najviše je bilo reči o komunalnim temama.

Opštinsku delegaciju u Laliću je dočekao sekretar Mesne zajednice Dušan Parnicki.

– U Laliću je jedan od problema nedovršena pijaca, koja je započeta i potrebno je nastaviti sa njenim uređenjem, što podrazumeva izgradnju sanitarnog čvora kako bi se pijaca mogla registrovati kao takva. Prodavci su već prešli na novoizgrađeni plato, što je značajno jer je time pijaca izmeštena iz prometne ulice. Kada se radi o vodosnabdevanju, potrebno je osposobiti eko česmu koja nije u funkciji dve-tri godine. Ukazali smo i na potrebu da se komunalni radnici više angažuju na uređenju sela, posebno sada na jesen kada opada lišće i oko seoske slave Mitrovdana – istakao je Parnicki.

Predsednica opštine Odžaci je u Laliću izjavila da je lokalna samouprava u prethodnom periodu uložila značajna sredstva u to selo, u skladu sa svojim opredeljenjem da ravnomerno razvija sva naseljena mesta.

Vasiljković je navela da je opština pomogla rekonstrukciju i adaptaciju objekata evangelističke i pravoslavne crkve u Laliću, kao i da je zajedno sa Ministarstvom privrede obezbedila sredstva za sanaciju krova OŠ “Nestor Žučni” koja će se realizovati početkom proleća.

– U konstruktivnom razgovoru sa sekretarom MZ Lalić uvideli smo sve probleme sa kojima se susreću stanovnici tog najmanjeg sela u opštini Odžaci. Postoji dobra volja lokalne samouprave i otvoreni smo za svaku vrstu saradnje i poseta Laliću je u skladu sa obećanjem koje sam dala na početku svog mandata, da ću obići sva naseljena mesta. Sastanak u Laliću je verovatno najduže trajao, ukazano nam je na sve probleme koji se tiču komunalne delatnosti, putne infrastrukture i vodosnabdevanja – kazala je predsednica opštine Odžaci.

Zajedno sa Latinkom Vasiljković u obilasku dve mesne zajednice bili su zamenica predsednika SO Odžaci Aleksandra Ćirić, zamenik predsednice opštine Miroslav Kondić, pomoćnik predsednice opštine Milorad Stanišić, direktorica Narodne biblioteke “Branko Radičević” Odžaci Biljana Zlatković, v.d. direktora Turističke organizacije opštine Odžaci Vesna Petković i rukovodilac Odeljenja za urbanizam, stambeno-komunalne i imovinsko-pravne poslove Tatjana Stamenković.

Predsednica opštine je posetu Laliću završila obilaskom ogranka Narodne biblioteke “Branko Radičević”.

– Sa zadovoljstvom mogu da kažem da ovo jedna od dve dvojezične biblioteke u našoj opštini. U Laliću imamo poseban fond knjiga na srpskom i slovačkom jeziku i trudimo se da preko Ministarstva dođemo do slovačkih knjiga. Ponosni smo na ovu biblioteku, ona jeste mala, ali meštani Lalića rado u nju dolaze. Imamo dobru saradnju sa školom i predškolskom ustanovom. Biblioteka je nedavno sređena i ima uveden internet, a jedini njen problem je mali prostor – kaže direktorica Narodne biblioteke Biljana Zlatković.

Domaćini opštinskoj delegaciji u Ratkovu su bili zamenik predsednika Saveta Mesne zajednice Zoran Velemir, sekretar Mesne zajednice Svetlana Šulović i odbornik opštinskog parlamenta iz Ratkova Vlasko Grujičić.

– Imali smo zadovoljstvo da ugostimo predsednicu opštine sa njenim saradnicima i pokažemo im šta je u Ratkovu dobro urađeno u proteklom periodu, počev od biblioteke do jezera Bager bara gde je nekada bila deponija koja je sanirana. Uređen je centar sela i otvoreni tereni za male sportove, a predstoji nam nastavak uređenja ambulante, fasade Doma kulture i postavljanje rasvete do sportskog centra. Naravno, ima i problema, pre svega komunalnih koji najviše opterećuju Ratkovčane, kao što je pitanje eko česmi i vodosnabdevanja – kaže Vlasko Grujičić.

Predsednica opštine i njeni saradnici upoznati su i sa planovima za izmeštanje pijace sa platoa u centru Ratkova gde je predviđeno formiranje trga. Ukazano im je na potrebu da se sanira deo zgrade pod čijim krovom se nalaze mesna zajednica i mesna kancelarija, kao i na jedan od gorućih problema u selu trenutno, stočno groblje na izlazu iz naselja prema Pivnicama koje predstavlja i veliki ekološki problem.

– Problemi koji postoje u Ratkovu su isti kao i u većini ostalih mesnih zajednica i uglavnom se odnose na oblast komunalnih delatnosti. Problem vodosnabdevanja i divljih deponija prisutan je u svim naseljima i u budućem periodu ćemo ozbiljno da se uhvatimo u koštac sa time. Drago mi je što sam videla i ogroman trud i zalaganje ljudi iz Mesne zajednice da srede svoje selo, zajedničkim snagama smo uložili značajna sredstva u uređenje centra naselja koji nikada nije izgledao lepše – izjavila je Latinka Vasiljković u Ratkovu.

I poseta Mesnoj zajednici Ratkovo završena je obilaskom biblioteke. Ogranak Narodne biblioteke u tom mestu je najveći na teritoriji opštine, prema broju knjiga i površini.

Zahvaljujući lokalnoj samoupravi u Odžacima i Mesnoj zajednici, Ratkovo ima i jednu od najlepše uređenih i najbolje opremljenih seoskih biblioteka kojom se stanovnici tog mesta ponose, ističe direktorica Narodne biblioteke Biljana Zlatković.

– Biblioteka u Ratkovu je jedna od retkih koja ima odvojen deo za decu, gde deca provode vreme po završetku škole, jer im je toplo i udobno i bibliotekarka brine o njima. Ono što želim da istaknem, ovu biblioteku vole građani Ratkova i zbog toga je i sami pomažu. Ovom prilikom želim da se zahvalim Branku Babiću koji je biblioteci u Ratkovu donirao televizor koji je stavljen u dečiji deo, kao i svima onima koji su novčano pomogli da ratkovačka biblioteka dobije nove knjige – kaže Zlatković.

Predsednica opštine Latinka Vasiljković je u Laliću i Ratkovu istakla da će lokalna samouprava nastaviti da kao i do sada podržava aktivnosti udruženja građana iz tih mesta i pomaže kulturne i turističke manifestacije koje su od značaja za opštinu Odžaci.

Izvor: Radio Odžaci