Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Predsednik Vučić se obratio građanima: MMF pohvalio impresivne rezultate, BDP porastao 5,9 odsto! Mir je prioritet, ali ne damo slobodu

AV

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić obratio se javnosti u Palati Srbija.

– Napomenuo sam već da ćemo biti u teškoj poziciji, ali ovoga puta, daću analizu, zaista ne svojom krivicom, plaćamo visoku cenu. Želim da ukažem na sledeće stvari za nas. Najvažnija politička tema je pitanje Kosova i Metohije i potencijalnog članstva KiM u Savetu Evrope.

– Ja ću pokušati da vam iznesem ključne činjenice o Kosovu i Metohiji, za većinu ste čuli, za većinu i znate, ali kada ih nabrojite vidite težinu situacije. Reći ću šta će biti predlog većine da se u Skupštini glasa. Ni jedne sekunde neću bežati od odgovornosti. Za nas je mir od strahovitog značaja. Sloboda je nešto bez čega ne možete i to je nešto zbog čega se Srbija ponosi. Od dolaska Kurtija na vlast od tada imamo više od 400 napada na Srbe i manastire i crkve. Imamo više nego dvostruko više napada u vreme Kurtijeve vlasti. Kada se nekome ne dopada nešto oko te vladavine prava, onda kažu da su Prištini uveli sankcije. Za proteklih godinu dana na aposlutno svim međunarodnim forumima su učetvovali ti kojima su uveli sankcije.

– Unapređen im je status u NATO i to, gle čuda, 24. marta na godišnjicu agresije NATO-a na Srbiju. Ako se to ne sviđa Americi baš me briga, to je bila i biće agresija sve dok sam ja predsednik Srbije. Kaznili su ih zatim što su podneli iniciajtivu za prijem u Savet Evrope.

– Azem Kurtaj, za mnoge ovde je zločinac Milan Radojičić, a nije Kurtaj koji je upucao našu decu za Božić. On se goni za bacanje petardi, eno ga kući. Da li ste čuli nekoga u Evropi da pita za to i šta je sa srpskom decom? Niste, zato što ih nije briga, kada su srpska deca u pitanju onda nije važno. Kada je reč o ZSO rekli su da je to ključno pitanje, a onda su dobili Kurtijevo pismo da će biti formirana ZSO čim ih prime u Savet Evrope. I na 11 godina od fomiranja Briselskog sporazuma biće održana sednica za glasanje za prijem u Savet Evrope. Samo da vidite kako oni ponižavaju Srbe.

Ukidanje dinara

– Ja ne smem ni da pomenem šta traže u Briselu. Kažu pa hajde vi ogranak “Poštasnke štedionice” prodajte ne znam “Rajfajzenu” ili ne znam kome, pa hajde molim vas. Ni usput ni nikako nećemo da prihvatimo ukidanje dinara.

Tanjug/Marko Đoković
Predsednik je rekao da je progon Srba temeljno organizovan, i da se glasno čuje i organizovano ćutanje.

– Od pucnjava, nelegalnih patrola, nelegalnih eksproprijacija, otimanje imovine SPC, čime narušavaju specijalne zaštitne zone. Preoravanja srpskih sakralnih objekata, da grade komunikacije između svojih idiotskih objekata. Uklanjanje ćiliričnih tabli, čime krše i svoje sopstvene propise – nabrojao je on.

Vučić ističe da ne postoji mogućnost za bezbedni povratak Srba, i da na sve naše predloge neće da daju ni komentare.

– Za njih je to apsolutno neprihvatljivo. Embargo na srpsku robu traje već devet meseci. Krše sve, mesecima, a više niko ništa i ne govori. A kada smo mi postavili kamere na administrativni prelaz, dobili smo 12 dopisa zapadnih sila, koje pitaju šta će nam kamere. Pa da ne možete da lažete da se dogodilo nešto što nije. Nema nijedan propis koji nama to zabranjuje – rekao je predsednik.

Istakao je i da je oduzimanje licence MTS, kao i sputavanje radne grupe za traganje za nestalima, takođe predstavlja flagrantno kršenje prava.

– I dolazimo do lokalnih izbora. Kada su održani ti zločinački i lopovski izbori na severu, sa planom da se razori srpsko stanovništvo, kažu da smo mi krivi. Institucije su napustili sami, uprkos mom savetu. Ali razumem što su to uradili. Kada se odigrao taj demokratski čin sa izlaznošću od 3.4 odsto, kreće opšti progon. Iznajmili su neke privatne Kurtijeve Srbe, koji su iznajmili neke bordele za četvoro Srba koji hoće da učestvuju sa Kurtijem – poručio je on.

Vučić kaže da je za glasanje za opoziv potrebno 50 odsto plus 1 glasač, i da posle Banjske, kada je krenuo pravi teror nad Srbima, 12 odsto Srba napustilo svoja ognjišta.

– Ali je birački spisak povećan za 834 glasača. Zašto? Samo da ovi uslovi ne mogu da se ispune. Glasanje putem pošte, što je dozvoljeno svuda u svetu, je nemoguće po odlukama Prištine, zato što se prihvata jedino glas iz zemalja koje su priznale tzv. Kosovo. Jedino možda iz Crne Gore da glasaju. Video sam i ovu ministarku danas, Gorčević, sva je ustreptala. Sram ih bilo. Moraju valjda tako da se ponašaju što je jedna časna žena Maja Vukićević, odbila da glasa za Kosovo u SE – rekao je predsednik.

Poziv od Makrona

– Dobio sam poziv za posetu i susret sa Emanuelom Makronom. Moliću ga da dosadašnju podršku obustave. Ja ću da radim svoj posao da se borim za Srbiju i moliću ga za to.

– Negde 11. maja se očekuje da se na sednici Saveta nađe i rezolucija o genocidu u Srebrenici. I sada, smao vas molim da čujete ovo. Pre dva dana kada je trebalo da se raspravlja o situaciji koja je proizvedena protivpravnom agresijom na Jugoslaviju i tada su rekli zašto se vi Srbi vraćate unazad, a onda će sada u aprilu oni da se vrate 29 godina unazad. Eto, toliko o tome. Čuli smo ovde i od Gruhonjića koji podržava genocid i koji kaže da je Republika Srpska genocidna tvorevina, a ja kažem da Republika Srpska mora da postoji i da niko nema pravo da je ukida.

Vučić kaže da će potom tražiti i ratnu odštetu od Srbije, kao što je i najavljivano.

– U tešku situaciju zapadne sile žele da dovedu našu zemlju. Uz sve te priče i bajke, naše je da kažemo jasno i nedvosmisleno šta je to što se zbiva i dešava. Imaćemo Zapad protiv sebe, kao i značajan broj islamskih zemalja. Nema stvari koja vas čini ponosnijim od toga da na suvereni i slobodarski način vodite jednu divnu zemlju kao što je Srbija. Borićemo se, iako smo mali. Sve ove sile su protiv nas. Oni moraju da skupe dve trećine, osim ako i po tom pitanju ne budu varali – rekao je predsednik.

On je objasnio da će biti mnogo uzdržanih tokom glasanja.

– Računaju da će imati 27 iz EU za. Na to mi moramo da imamo 14 drugih koji će biti protiv, a ne uzdržani. Mnogo komplikovana situacija, i mnogo je teško. Borićemo se, pri tome nijednog trenutka ne unižavajući žrtve. Rade to zato što im se žuri zbog izbora u SAD, onoga što se zbiva u Gazi i Ukrajini – dodaje Vučić.

Kazao je da nas dovode u nemoguću situaciju, iako smo na evropskom putu, i da od toga nećemo odustati – iako će nam pozicija biti sve teža.

– Biće i ovaj samit Briksa. Ne znam da li je Ivica obavešten. Jeste? A i ja sam pozvan? Odlično – rekao je predsednik.

Dodaje da spremamo dokumentaciju, i da će sve biti prosleđeno svim svetskim silama.

– Želim da čestitam predstojeći Uskrs svim vernicima koji po Gregorijanskom kalendaru slave. Želim im mnogo mira i blagostanje – ističe Vučić.

On kaže da su ekonomski pokazatelji odlični, i da su u pitanju izuzetno dobre vesti.

– Prema fleš proceni za februarski rast BDP je 5,9 odsto. Verujemo da zbog remonta rafinerije će biti nešto manji u martu, ali će u aprilu biti odličan. To je više od originalnog plana. Ako se ovako nastavi uspešno, to je sjajno… Posebno sam srećan zbog rasta industrije, posebno prerađivačke industrije. To nam daje šansu za sve ovo oko Ekspa – rekao je predsednik.

Dodaje da gradimo i veliki akvatik centar u sklopu Ekspa, i da očekuje da ćemo dobijati mnoga sportska takmičenja zahvaljujući tome.

– Nivo investicija je do sada na rekordnom nivou, kao i devizne i rezerve zlata. Imamo novca, nemamo nikakve ekonomske probleme. MMF je saopštio da su naši rezultati impresivni! Želim da svaki građanin čuje to. Inflaciju spuštamo, biće 4,5 sada, dakle ulazimo u okvire, i idemo na dalje smanjenje. Problem je cena nafte, zbog Crvenog mora, Huta i udara na ruske rafinerije. Mi 4 milijarde imamo na računu – istakao je predsednik.

Nacionalni stadion

– Nacionalni stadion će biti velelpan. Počinje da se gradi 1. maja. Biće jedan od najmodernijih u Evropi. Moći će da se igraju velika takmičenja, mislim da bi Ligu Evrope trebalo odmah da dobijemo.

Pitanja novinara

Novinari su potom počeli da postavljaju pitanja. Prvo je bilo da prokomentariše američka istraživanja NDI po kojima će opozicija izgubiti izbore, i da se zato spremaju da ih bojkotuju.

– Od svega što sam pričao na pamet mi nije palo da pričam o unutrašnjim stvarima. Upravo sam pozvao sve ljude u Srbiji da razumeju težinu naše pozicije, i da se odgovorno ophode. Mogao sam pričati o Nestoroviću, koji je neodgovorno postupio. Nisam govorio ni o svima ovima. Namerno to nisam učinio. Mi imamo zakone i ustav, oni su molili krajem godine i tražili izbore. Kao da je to fontana želja, pa su pretili protestima – rekao je on.

Dodaje da su izbori održani u roku u kom je traženo, a da su zatim tražili ponavljanje beogradskih izbora.

– Mi smo rekli da naćemo biti lopovi kao neki 2012. godine. Nećemo da krademo, bolje je da čuvamo srpsku demokratiju, pošto je važna za nas. Kao što nismo branili da šetaju do RTS, zbog čega je recimo ranije ubijen Ranko Panić. Onda su rekli da neće da idu brzo na izbore, pošto su videli da su pali. Neće da idu 28. na izbore, pošto idu na “holidej”. Spajaju praznike, idu u inostranstvo, pa nisu tu. Mi smo rekli da je to besmislen razlog, i da Beograd mora da radi, da se kupe novi autobusi, milion drugih stvari. Oni su rekli da ne smemo da kvarimo “holidej” – dodaje Vučić.

Tada su izbori odloženi na poslednji mogući datum – 2. jun.

– Onda su tražili da se ide na jesen, suprotno zakonu. Imam ja to istraživanje NDI ispred sebe. Imam više istraživanja, i po svakom su pali. Oni imaju svoje limite u Beogradu. Misle da je dovoljno da vode antisrpsku politiku, pa će dobiti Beograd. Beograd se promenio, čak im je lakše da dobiju izbore i negde drugde. Neće ljudi njihovu politiku u Beogradu, i vrlo su limitirani. I pošto znaju to, opet hoće da ucenjuju. Nećete na silu ništa dobiti – poručuje predsednik.

Dodaje da je opozicija nanela veliku štetu državi, posebno u Strazburu i Beču, i zamolio ih je da stave državne interese iznad stranačkih.

Komentarišući blokadu fakuleta u Novom Sadu, rekao je da poziva sve da ne pribegavaju nasilju.

– Ne postoji niko ko gore misli o Dinku Gruhonjiću. Sram te bilo za Dinka Šakića, divno ime… Sram te bilo za to! Ali to ne znači da bilo ko sme da ugrožava njegov fizički integritet. A ovog drugog profesora koji je vređao devojku, to je sramota. Kaže on njoj mnogo si ružna. A ti si mnogo lep – kazao je Vučić.

Na pitanje o uvidu u birački spisak, rekao je da će biti dozvoljeno sve što je zakonom moguće.

– Da podsetim, u 10 godina njihove vlasti je u birački spisak upisano 140.000 ljudi više. A za vreme naše vlasti oko 20.000 više. Znate da sam ja uz Dačića najiskusniji ovde, i da sam se za razliku od njega bavio terenom. Ja znam sve o izborima. I ajde mi objasnite, kakve veze ima birački spisak, i kako možete da ukradete kada imate kontrolore. Kako to mrtav može da glasa? To znači da neko mora dva puta da glasa tog dana. Kako je to moguće, kada ima sprej na ruci. Na stranu što bi dobio 10 godina zatvora, ili 15. Kako to tehnički da se izvede, ja sam čuo za sve tehnike. Kako to može u Srbiji – zapitao je predsednik.

Kaže da neko lupeta gluposti svaki dan po medijima, i ponudio je da se kontroliše birački spisak svaki dan.

– Ja sam za to da svaki dan, da imaju pet eksperata opozicionih, koga god oće. Da svaki dan sedi i gleda birački spisak. Sve radi, u skladu sa zakonom. Njihov problem je što znaju da ne mogu da izađu i ne izgube izbore, pa kako da onda to objasne – rekao je on.

On kaže da se svakog dana čuje sa Dodikom, i da je njegov posao da to prati.

– Do 2 i nešto sam sinoć pratio rad NSRS. Situacija je komlikovana i politički uzavrela. I kada govore o Dejtonskom sporazumu, i kažu da ga Dodik krši, ja bih pitao jel Dodik prekršio Dejtonski sporazum zakonom o imovini. Pokažite mi član koji je prekršio Dodik ili RS. Ima li ga? Pa nema ga, a to ću uskoro pitati gospodina Šmita, a pitaću i druge – rekao je Vučić.

Nisam ja uvek saglasan sa onime što radi Dodik, ali kada vidim kako to ide, i u kom smeru ide, pitam šta ćemo da radimo za dva meseca, poručuje predsednik.

Tagovi:
Pročitajte još: