Predškolska ustanova Poletarac iz Odžaka spremno dočekuje novu radnu godinu

Predsednica opštine Odžaci Latinka Vasiljković i pomoćnik predsednice opštine Igor Praća obišli su Predškolsku ustanovu “Poletarac” iz Odžaka povodom završetka radova na uređenju centralne kuhinje. U tu ustanovu će od septembra krenuti više od 600 dece.

Za investiciono održavanje kuhinje u centralnom objektu “Poletarca”, Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine-nacionalne zajednice opredelio je 522.000 dinara na konkursu na kome je podnosilac prijave bila lokalna samouprava kao osnivač predškolske ustanove.

– Lokalna samouprava je učestvovala u finansiranju radova sa deset posto, koliko je bilo obavezno učešće prema konkursu. Centralna kuhinja u “Poletarcu” dnevno pripremi oko 300 obroka za decu koja se nalaze u celodnevnom boravku, kao i za korisnike dnevnog boravka “Zlatna barka” Udruženja za pomoć MNRO u Odžacima. Opština će nastaviti da ulaže u stvaranje boljih uslova za boravak dece i proširenje kapaciteta predškolske ustanove – izjavila je predsednica opštine Latinka Vasiljković.

U jedanaest objekata predškolske ustanove na teritoriji opštine u septembru će krenuti 611 mališana, što je 23 dece više u odnosu na prošlu radnu godinu. U celodnevni boravak upisano je 309 mališana, a u poludnevni 302.

“Poletarac” će spremno dočekati novu radnu 2018/2019. godinu koja zvanično počinje 3. septembra, ističe direktorica ustanove Jelena Selak. Ona kaže da zbog radova u centralnoj kuhinji vrtić nije radio dve nedelje, a da roditelji od 20. avgusta ponovo mogu da dovode svoju decu.

– Veoma smo srećni i zadovoljni što smo zajedno sa osnivačem uspeli da obezbedimo sredstva kod Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje i da zamenimo stare zidne i podne pločice u centralnoj kuhinji, koje nisu menjane od izgradnje objekta 1976. godine. Kuhinja je okrečena, ofarbana je drvenarija i radijatori. Time smo dobili lepši i čistiji prostor u kome se priprema hrana, a uz pomoć lokalne samouprave u toku godine nabavili smo i novu konvekcijsku peć koja nam pomaže da u kuhinji za veoma kratko vreme pripremimo veliki broj obroka. Takođe nabavljen je i novi električni lonac kapaciteta 150 litara, koji omogućava da se obrok pripremi u jednoj turi – navela je Selak.

Prema rečima direktorice “Poletarca”, tokom leta je u okviru tekućeg održavanja okrečen centralni objekat ustanove, kao i objekat “Park” u Odžacima i objekti u Bačkom Brestovcu, Ratkovu i Srpskom Miletiću. Do kraja nedelje pristići će i potreban nameštaj, a već je stigao deo igračaka i potrošni materijal za decu.

Izvor: Radio Odžaci