Predstavljena monografija „Rezervat biosfere Bačko Podunavlje: priroda sa ljudima“

U Svečanoj sali zgrade Županije je 13. marta 2019. godine održana je promocija knjige „Rezervat biosfere Bačko Podunavlje: priroda sa ljudima“. Knjiga je na srpskom i engleskom jeziku i u njoj je opisana vezanost prirode i ljudi koji žive na području Bačkog Podunavlja koje je UNESCO 2017. godine upisao na Svetsku listu rezervata biosfere.

Događaj su organizovali Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine i grad Sombor.

U uvodnom delu promocije naglašen je značaj ovog rezervata za grad Sombor, ali i za čitav region. Zamenik gradonačelnice Sombora Antonio Ratković je izrazio zadovoljstvo što je Sombor imao tu čast da se ovde održi promocija monografije i zahvalio se MZ Bački Monoštor za doprinos da se rezervat zaštiti i promoviše. „Pored prirodnih vrednosti Bačkog Podunavlja, u monografiji su opisane kulturne, istorijske, turističke, pa čak i gastronomske vrednosti“ rekla je v.d. direktora Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode Marina Tomić. Pomoćnik pokrajinskog sekretara za urbanizam i zaštitu životne sredine Ratko Bajčetić je naglasio da je biti deo ovakvog rezervata velika mogućnost, ali i velika obaveza. Načelnica Odeljenja za biodiverzitet Ministarstva zaštite životne sredine Jelena Dučić je rekla da je ovo jedan u nizu događaja koji imaju cilj da promovišu rezervate biosfere u našoj zemlji, a Duška Dimović, ispred Svetskog fonda za prirodu, vidi Sombor kao model organizacije zaštite biosfere na koji bi mogle da se ugledaju druge opštine.

O prirodi koja se nalazi u rezervatu biosfere Bačko Podunavlje govorio je direktor Regionalne kancelarije Međunarodne unije za zaštitu prirode za Istočnu Evropu i centralnu Aziju Boris Erg, a somborski publicista Milan Stepanović je predstavio istoriju civilizacije na ovom području.

Nakon predstavljanja monografije „Rezervat biosfere Bačko Podunavlje: priroda sa ljudima“ otvorena je izložba dela koja su nastala tokom 2017. i 2018. godine na likovnoj koloniji „Dondo“ u Bačkom Monoštoru.

Poslovi informisanja i odnosa sa javnošću