Predstavnici iz Zapadnobačkog okruga na drugom stručnom skupu „Unapređenje sistema bezbednosti saobraćaja“

U okviru nacionalne Strategije bezbednosti saobraćaja na putevima Republike Srbije, za period od 2015. do 2020. godine, od 1. do 3. oktobra, na Kopaoniku je organizovan seminar namenjen predstavnicima svih lokalnih samouprava u Srbiji, kao i članovima lokalnih Saveta za bezbednost saobraćaja.

Seminaru je prisustvovalo oko 350 učesnika, među kojima i predstavnici Saveta za bezbednost saobraćaja iz lokalnih samouprava Zapadnobačkog okruga. Iz opštine Odžaci, predsednica opštine Odžaci i predsednica Saveta za koordinaciju poslova bezbednosti saobraćaja na putevima iz delokruga opštine Odžaci mr Latinka Vasiljković, sa Teodorom Jakovljević, članicom pomenutog Saveta. Iz Sombora, predsednik Saveta za bezbednost saobraćaja i zamenik gradonačelnice grada Sombora Antonio Ratković, zamenik predsednika Saveta za bezbednost saobraćaja i član Gradskog veća za komunalne delatnosti Miroslav Kovačić, kao i članovi Saveta Luka Milanović i Zdravko Pupovac. Iz Kule, iz Saveta za bezbednost saobraćaja Dejan Aleksić, sa pripadnicima saobraćajne policije opštine Kula, Ratkom Čepićem i Vladom Vukićem.

Iako se broj poginulih, na putevima u Srbiji, poslednjih godina smanjio, broj teško povređenih lica u saobraćaju je i dalje veoma visok.  Prema rečima načelnika Uprave saobraćajne policije Ministarstva unutrašnjih poslova, Nebojše Arsova, više od 3.000 lica u saobraćajnim nezgodama zadobije teške telesne povrede i dobar deo njih imaju posledice tokom celog života.

S tim u vezi, osnovni cilj seminara bio je podizanje kapaciteta rada lokalnih Tela za koordinaciju poslova bezbednosti saobraćaja, uz podršku svih subjekata koji deluju, i u sistemu bezbednosti saobraćaja na nacionalnom nivou. Teme su razrađene kroz primere dobre prakse koji su realizovani u lokalnim samoupravama u Republici Srbiji i Republici Srpskoj, a treba da posluže kao primer kako i na koji način bi trebalo da se realizuju aktivnosti koje doprinose unapređenju bezbednosti saobraćaja.