Predstavnici opštine Odžaci na konferenciji Prava, jednakost i građanstvo

Predstavnici nevladinih organizacija iz opštine Odžaci prisustvovali su 3. oktobra u Beogradu u Sava Centru na konferenciji “Prava, jednakost i građanstvo” na kojoj je predstavljen program Evropske unije (REC program) kome je Srbija pristupila kao prva zemlja regiona i prva zemlja koja nije članica Evropske unije.

Organizator konferencije bilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Među 350 učesnika iz cele Srbije opštinu Odžaci predstavljali su predsednik udruženja građana Humanitarni centar “Puno srce” – Vladimir Lepojić i predsednik Udruženja mladih “Kupidon” – Miloš Popović.

Program Evropske unije “Prava, jednakost i građanstvo” vredan je ukupno 440 miliona evra, a namenjen je jačanju prava građana sa posebnim osvrtom na najugroženije društvene grupe.

Lepojić i Popović ističu da se radi o programu gde minimalna odobrena sredstva po jednom prijavi iznose 75.000 evra, što je novac sa kojim se mogu realizovati veliki projekti i prilika da i nevladine organizacije iz opštine Odžaci apliciraju i predstave svoje dobre ideje.

Javni pozivi nalaze se na zvaničnoj internet stranici Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja koje je obezbedilo 20 odsto učešća za sve one projekte preko kojih institucije žele da uz podršku Ministarstva apliciraju na ovaj otvoren poziv.

Karakteristika ovog programa je da se aplicira direktno Komisiji EU elektronskim putem, a ne našem ministarstvu kao posredniku.

Izvor: Radio Odžaci