Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Prijava za 10.000 dinara: Javili se roditelji više od 730.000 dece

Novac

Prijava roditelja za novčanu pomoć, koja je krenula u nedelju 20. avgusta, ide dobrim tempom i današnji radni dan je počeo sa prijavom 736.904 dece do osam sati ujutro, javljaju beogradski mediji.

Roditelji i staratelji dece do 16. godina starosti mogu da se prijave do 20. septembra na elektronskoj adresi idp.trezor.gov.rs. Isplata 10.000 dinar po detetu na račune u bankama počeće 25. septembra.

Novac dobijaju i novopečeni šesnaestogodišnjaci

Podsetimo da je Skupština Srbije usvojila krajem jula zakon kojim se omogućava isplata iz budžeta po 10.000 dinara za svako dete do 16 godina starosti, ali naknadnim rešenjem koje je uradilo Ministarstvo finansija, u podelu novca će biti uključena i deca, odnosno mladi, koji prethodno nisu dobili novac.

Naime, radi se o grupi dece koja nisu zadovoljavale uslove pri isplati prethodne „pomoći za mlade“, pošto su prošle godine bili mlađi od 16 godina (pomoć je bila za one od 16 do 29 godina), a ovoga puta im je pomoć mogla biti nedostupna pošto su u međuvremenu “prestareli“, odnosno napunili 16 godina.

Ta mala nepravda je ispravljena, i sada će i ta deca moći da budu prijavljena za pomoć.

Pomoć se isplaćuje prema Zakonu o privremenom registru majki i drugih lica i podrazumeva (kažemo u načelu) isplatu novčane pomoć od po 10.000 dinara za decu.

Prema tom zakonu, majke mogu da se prijave za pomoć preko Uprave za trezor od danas (20. avgusta) do 20. septembra, a isplata pomoći se očekuje od 25. septembra.
Koji su uslovi i kako do novca?

Novčana pomoć može da se dobije za svako dete koje je državljanin Republike Srbije, rođeno 21. novembra 2006. godine ili nakon tog datuma.

Ko može da prijavi dete za pomoć?

Zakon je definisao da pravo na 10.000 dinara ima majka deteta, a izuzetno otac, staratelj ili hranitelj pod uslovima propisanim navedenim zakonskim rešenjem.

Otac deteta (koji sam obavlja roditeljsko pravo) mora da podnese sliku ili skeniran papir (digitalizovanu kopiju) pravosnažne sudske odluke na osnovu koje se vidi da sam obavlja roditeljsko pravo.

Ukoliko je podnosilac prijave zakonski staratelj deteta, on podnosi i digitalizovanu kopiju pravosnažne odluke organa starateljstva kojom se dete za koje se isplaćuje novčana pomoć stavlja pod starateljstvo.

Zakonskim hraniteljima deteta za koje se isplaćuje novčana pomoć, kao i primaocima novčane socijalne pomoći, 10.000 dinara za svako dete će biti uplaćena bez podnošenja prijave.

Prijava za ovu vrstu pomoći biće moguća od 20. avgusta do 20. septembra 2023. godine, i to elektronski, preko portala Uprave za trezor. Procedura je slična kao kada je u 2022. godini u više navrata isplaćivano 100 evra za mlade.
Šta ako neko nema račun u banci?

Proces je veoma jednostavan i traje svega nekoliko minuta. Kako je predviđeno, podnosilac prijave, načelno majka, uneće broj lične karte, svoj matični broj, matični broj za svako dete i naziv banke u kojoj želi da mu bude uplaćen novac. Kao što smo pomenuli, očevi sa zakonskim starateljstvom i drugi staratelji podnose i dodatni dokument.

Za one koji nemaju račun ni u jednoj banci, biće im dodeljen namenski račun na samom portalu pri prijavi – za banku koju pritom odaberu.

Po unošenju svih potrebnih podataka dobija se i obaveštenje o uspešnoj prijavi.

Takvih prijava se očekuje za oko 1,1 milion dece, za šta se iz budžeta izdvaja 100 miliona evra.

Tagovi:
Pročitajte još: