Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Prijavljeno novih stotinak dobrovoljaca u Somboru

Poučeni , sada već višedecenijskim iskustvom u pomoći sugrađanima i ljudima u nevolji, pripadnici i volonteri gradske organizacije Crvenog krsta u Somboru ni ovaj put, suočeni sa pandemijom korona virusa, nisu zakazali.

Najnovije mere Vlade Republike Srbije u sprečavanju zaraze u najteži položaj su stavile najstarije žitelje ovog kraja, kojima je zabranjen izlazak iz njihovih domova, ali su na scenu stupili somborski crvenokrstaši u saradnji sa gradskim nadležnim službama, kako bi se ovoj grupi njihovih sugrađana olakšali dani u samoizolaciji.

  • U ovom momentu su i grad i sva seoska naselja „pokrivena“ našim volonterima, koji ne samo da se jasno razlikuju po karakterističnim crvenim uniformama, več imaju i jasno istaknute zvanične legitimacije Crvenog krsta, kako bi se sprečila bilo kakva zloupotreba imena i ugleda naše međunarodne humanitarne organizacije – naglašava sekretarka gradske organizacije Crvenog krsta u Somboru Biljana Klipa, precizirajući da je u samom gradu angažovano 35 volontera CK, dok u 15 naseljenih mesta njihovi volonteri, prepoznatljivi po crvenim prslucima sa znakom CK, pomažu starijim suseljanima u uskoj saradnji sa tamošnjim mesnim zajednicama. – Kako bi se izbegle bilo kakve nejasnoće i nesporazumi, naši volonteri ne samo da su vizuelno prepoznatljivi i u obavezi da se legitimišu, već po obavljenom poslu nabavke ili neke druge vrste pomoći stariji sugrađani obavezno potpisuju i dokument koji svedoči o tome u čemu se pomoć sastojala i da je ona obavljena potpuno besplatno, dakle bez bilo kakve naknade – oprezni su i u Crvenom krstu, pošto su se već pojavili ( doduše u drugim sredinama) mešetari i varalice koji koriste nevolju u kojoj su se našli stariji građani – U tom dokumentu mora biti tačno navedeno kakav je posao ili kupovina obavljena, koliko je novca građanin dao za pazar, koliki je kusur dobio… dakle sve ono što tačno definiše pruženu pomoć – pojašnjava Klipa.

Kako bi pomoć stigla tamo gde i kada treba u somborskom Crvenom krstu su otvorili i kol centar sa dva telefona čiji su brojevi 060 505 39 34 i 064 069 82 47, a koliko je to bio potreban potez svedoči činjenica da se po njegovom otvaranju, na primer samo u utorak, za razne oblike pomoći, informacije ili saveta javilo čak 328 građana i građanki.

Telefonski krug

Volonteri Crenog krsta su, suočeni sa pandemijom i obavezom da stariji Somborci i Somborke budu u samoizolaciji u svojim domovima, organizovali i „Telefonski krug“. Naime, ova vrsta psiho-socijalne pomoći bazira se na stvaranju manjih „kružoka“ starijih građana u kojima svakodnevni poziv prvom od 15 članova takvog kruga obavlja volonter CK, kako bi se uverio da li je sve u redu i da li je potreban nekakav vid pomoći. Nakon toga prvopozvani zove sledećeg sugrađanina, on sledećeg sve dok poslednji u nizu ne „referiše“ volonteru CK koji je bio na početku ovog „Telefonskog kruga“.

  • Naši volonteri, koji su inače svi opremljeni zaštitnim maskama i rukavicama, na terenu su od osam do 20 časova, obučeni su i edukovani za ovakve situacije, a do sada nam se javilo preko 90 novih dobrovoljaca čije prijave i dalje primamo na fiksni telefon broj 412 737. Da bi se uključili u naš humanitarni rad, pored poštovanja svih principa Međunarodne organizacije Crvenog krsta, preduslov je da imaju od 18 do 30 godina, kao i da prođu potrebnu edukaciju i obuku. Nakon toga, u mešovitim ekipama sa iskusnijim volonterima i oni će biti uključeni u pomoć stanovništvu u gradu i seoskim sredinama- navodi Biljana Klipa, sekretarka gradske organizacije Crvenog krsta u Somboru.

Tekst i foto: M.Miljenović

Preuzeto: dnevnik.rs

Tagovi:
Pročitajte još: