fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Principi nežnog roditeljstva koji pomažu da se zdravo odraste

Porodica

Jezik koji koristimo sa našom decom, čak i kada je najbanalniji, sastavni je deo njihovog razvoja. Dr Kolin Rajhman, koja je majka psiholog, sa svojom malom decom je podelila pet fraza koje koristi.

Ona je podelila sledeće reči podrške:

“Verujem ti.”

“Žao mi je. Mama je pogrešila.”

“Hvala što ste podelili taj osećaj sa mnom.”

„To je stvarno bolelo, zar ne? U redu je plakati, ni ja ne volim da budem povređena.”

“Naravno, da možeš da sipaš još hrane”.

dr Rajhmana je primer „nežnog roditeljstva“ — popularne tehnike danas. Metoda je loše ocenjena od nekih koji veruju da je previše popustljiva i da nije nežna prema roditeljima. Međutim, pravi suština „nežnog roditeljstva“ je da se povežete sa svojim detetom, i da vodite računa o regulisanju sopstvenih emocija kako biste bolje pomogli da dete regulišete svoje, kada se oseća uznemireno. Kao i sve sa roditeljstvom, to je težak, često iscrpljujući posao, ali će se dugoročno isplatiti.

Na kraju krajeva, i deca su ljudi, i ako želimo da naša odrastu u otporne, emocionalno stabilne odrasle osobe, moramo se prema njima odnositi s poštovanjem i naučiti ih da poštuju i nas i druge, u tom procesu. Zapamtite, vaše dete gleda sve što radite i ponavljaće vaše reči i dela. Dakle, baš kao što stara izreka kaže, ponašajte se prema njima onako kako biste želeli da se prema vama ponašaju.

Tagovi:
Pročitajte još: