Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Pripremite dete za pubertet

– Pre svega, dolazi do velikih fizičkih i fizioloških promena, u smislu promena izgleda tela, kao i uspostavljanja novog balansa hormona u telu – kaže dr Biljana Đurić, pedijatar.

Postaju nekako drugačiji sami sebi, usled dobijanja karakteristika pola. Vrlo često su zbog toga potpuno zbunjeni i preplašeni. Zato je zadatak roditelja da pokušaju da na suptilan način decu pripreme za nadolazeće promene. Deca se mogu osećati postiđeno usled fizičkih promena koje im se dešavaju te ih treba uveriti da nisu jedini kojima se to dešava i da to nije ništa strašno.

Devojčice

Početak puberteta
Čim napune osam godina, hipotalamus počinje da pušta hormon pod nazivom gonadotrofin (GnRH) koji ide do pituitarne žlezde. Upravo je on okidač za proizvodnju druga dva hormona: luteina (LH) i folikularnog (FSH), koji stimulišu jajnike i proizvode progesteron i estrogen.

Glas
Baš kao i kod dečaka i u telu devojčica se proizvodi testosteron, ali u manjoj količini. Upravo je ovaj hormon zadužen za kartilagemu ždrela, gde su smeštene glasne žice i on ih podiže za četiri milimetra, usled čega glas postaje mekši.

Obline
Devojčice sada već počinju da dobijaju obline žena. Usled prisustva estrogena stvara se masno tkivo u butinama, na zadnjici i stomaku. Na ovim mestima se masnoća deponuje u skladu sa biotipom svake devojčice.

Menstruacija
Tokom nekoliko prvih godina menstrualnog perioda, putanja hipotalamus-hipofiza-jajnici još uvek nije dostigla punu zrelost. I zato ciklusi mogu da budu neredovni. Devojčica može da ima cikluse različite frekventnosti i obima, a ponekad i bez ovulacije.

Akne
Za ovo je zaslužan tostesteron. Postoje dva zadužena principa za stimulisanje lojnih žlezda koje luče prirodnu masnoću kože. Ovaj sebum se skuplja u porama i njime se hrane bakterije koje izazivaju upalu sa gnojem.

Koža
Kada testosteron koji oslobađaju nadbubrežne žlezde i jajnici uđe u krv, počinju da rastu prve dlake na nogama i u pubičnom delu.

Grudi
Prvi znak nije menstruacija, već to što grudi počinju da liče na pupoljke jer dolazi do podizanje areola i bradavica. Estrogen, hormon koji proizvode jajnici, upravlja ovim promenama koje se uvek dešavaju u određeno vreme i na određeni način – između osme i desete godine.

Novi mirisi
Polni hormoni aktiviraju znojne žlezde koje u ovom periodu počinju da rade mnogo snažnije, što za posledicu ima obilno znojenje. A kako je tečnost savršeno mesto za razmnožavanje bakterija, dolazi do njihovog širenja ispod pazuha i na stopalima. I zbog toga se neprijatni mirisi javljaju na ovim mestima.

Rast
Tokom detinjstva devojčice rastu od pet do sedam centimetara godišnje. Pre prve menstruacije ova brojka se povećava na 12 centimetara tokom godine. Posle menarhe, one i dalje nastavljaju da rastu, ali ne tolikom brzinom. Sve to je rezultat rada GH hormona rasta i polnih hormona koji povećava broj ćelija i sintezu proteina u njima.
 
Dečaci

Početak puberteta
U desetoj godini hipotalamus u mozgu počinje da oslobađa hormon koji se zove gonadotrofin (GnRH) koji ide sve do hipofize i još jedne žlezde. Tamo se proizvode dva hormona: lutein (LH) i folikularni (FSH). Oni aktiviraju proizvodnju testosterona u testisima.

Glas postaje dublji
Testosteron dovodi do karilageme larinksa gde se nalaze glasne žice – i one mogu da postanu duže za čak centimetar. Kako glas da bi se proizvodio mora da pređe preko ovih žica, onda i glas počinje da zvuči mnogo ozbiljnije.

Kosa
Zbog testosterona koji se proizvodi u testisima i u nadbubrežnim žlezdama stimuliše se i ras malja. Usled toga dlake počinju da rasu pod pazuhom, na licu, na abdomenu i na pubičnoj regiji.

Akne
Testosteron stimuliše i rad nadbubrežnih žlezda koje regulišu prirodnu masnoću tela. Ovaj sebum može da se nakupi u porama, što predstavlja idealno mesto za razmnožavanje bakterija usled čega se stvaraju gnojne bubuljice.

Mišići
U ovoj fazi dečaci skoro da nemaju masnih ćelija. Za razliku od devojčica, oni dobijaju mišićnu masu. Naime, testosteron zajedno sa GH, hormonom rasta, čini da se ćelijska vlakna mišića rastu i umnožavaju.

Penis
On se razvija ubrzo nakon rasta testisa. Period kada će se to desiti varira od dečaka do dečaka. Prve promene na penisu vidi se u dužini, a kasnije i u debljini – posebno na žlezdama.

Testisi
Rast testisa je jedna od prvih promena koje su vidljive na telu dečaka tokom puberteta. Tokom perioda detinjstva testisi su veličine od milimetar, dva. Kasnije, kada počne proizvodnja spermatozoida dostižu i veličinu od četiri milimetara pa i više. Tada kod dečaka dolazi do prve ejakulacije.

Novi mirisi
Polni hormoni aktiviraju znojne žlezde koje u ovom periodu počinju da rade mnogo snažnije, što za posledicu ima obilno znojenje. A kako je tečnost savršeno mesto za razmnožavanje bakterija dolazi do njihovog širenja ispod pazuha i na stopalima. I zbog toga se neprijatni mirisi javljaju na ovim mestima.

Rast
U detinjstvu dečaci rastu od pet do sedam centimetara godišnje. U adolescenciji ova brojka dogura i do 12 centimetara. Aktivnost polnih hormona koja izaziva umnožavanje ćelija utiče na hormon GH koji se proizvodi u pituitarnoj žlezdi i zaslužan je za sve velike pocese sinteze u telu i proteina u ćelijama.

 
 
Preuzeto: Yumama.com
Tagovi:
Pročitajte još: