PRIVREDNI POTENCIJALI SRBIJE: Ovo su naši vodeći sektori zbog kojih smo NAJBOLJI

Britanski list “Fajnenšel tajms” u najnovijem broju objavio je tekst o privrednim potencijalima koje nudi Srbija, navodeći da je u Srbiju prosle godine ušla rekordna količina direktnih stranih grinfild investicija.

Prerađivačka industrija u Srbiji privukla je rekordna strana ulaganja, navodi se u članku britanskog časopisa i napominje da je Srbija privukla više grinfild investicija u 2018. godini nego bilo koja druga zemlja u odnosu na svoj bruto domaći proizvod.

Prenoseći istraživanje svog specijalizovanog servisa “fDi Markets-a”, list primećuje da obim stranih investicionih projekata u Srbiji kontinuirano raste od 2015. godine, posebno u proizvodnom sektoru.

Industrija automobilskih komponenti, hrana i duvan, tekstil i nekretnine, bili su vodeći sektori po stranim direktnim investicijama, koji su zajedno imali udeo veći od polovine (54 odsto) u ukupnim ulaznim SDI projektima u 2018. godini, precizira se u tekstu.

Srbija je privukla 107 projekata direktnih stranih investicija u 2018. godini (u vrednosti od 5,8 milijardi dolara), odnosno za 26 više nego 2017. godine, što je rast za gotovo jednu trećinu.

– Srbija je u 2018. godini privukla više direktnih investicija nego bilo koja druga zemlja u svetu. Sa ocenom 11,92 Srbija privlači skoro 12 puta veći obim grinfild stranih direktnih investicija nego što bi moglo da se očekuje od ekonomije njene veličine – ocenjuje se u godišnjoj studiji, u kojoj se meri obim ulaznih grinfild ulaganja u 2018. godini u odnosu na velčinu ekonomije svake države.

U istraživanju se osvrću na činjenicu da su zemlje EU od 2005. do 2014. godine bile dominantne u Srbiji, budući da je na njih otpadalo 72,2 odsto ulaganja u grinfild investicije.

Dalje se u tekstu navodi da Srbija sada privlači i investitore izvan Evrope, a “Fajnešnel tajms” izdvaja “talas” kineskih investicija.

Kineska strana ulaganja, čija je velika većina u proizvodnji, eksponencijalno su porasla od 2014. godine, a u prvih sedam meseci ove godine uložili su više nego u čitavoj 2018. godini.

Njiva

Foto: Profimedia

Taj list je, među značajnija kineska ulaganja, izdvojio Železaru u Smederevu, navodeći da je upravo kupovina Železare izvazvala uznemirenost u nekim državama Evropske unije.

U studiji se ističe da je Srbija, s rezultatom 11,92 poena, daleko nadmašila rivale u regionu istočnoevropskih ekonomija u usponu, među kojima su i Litvanija i Bosna i Hercegovina, koje takođe imaju visoke indeksne ocene.

Foto: Profimedia

Preuzeto: Srbija Danas