fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Prodaja računara doživela najveći pad u istoriji

Laptopovi

Tržište računara je u četvrtom kvartalu zabeležilo najveći pad prodaje ikad.

Pad prodaje računara je bio očekivan krajem prošle godine, ali sumnjamo da je malo ko mogao da predvidi zapanjujuće brojke koje su analitičarske kompanije prikazale. Gartner i IDC procenjuju da su isporuke računara pale više od 28% u poslednjem kvartalu 2022. Ova brojka predstavlja najveći pad prodaje koji je Gartner ikada zabeležio, što nije mala stvar, pogotovo ako uzmemo u obzir da izveštavaju o stanju na tržištu računara od 90tih godina. Ove zapanjujuće brojke znače da je pad prodaje na godišnjem nivou iznosio više od 16%.

Naravno, ovaj pad nije jednako pogodio sve proizvođače. Tri najveća brenda, Lenovo, HP i Dell, pretrpela su pad isporuka između 29 i 37% u četvrtom tromesečju u odnosu na prošlu godinu. Pad prodaje Acer kompjutera je pao za 41%, prema Gartner-u, a čini se da je Apple pretrpeo najmanji udarac, iako je to značilo da su isporuke giganta iz Kupertina pale za čak 10%.

Zaključak kompanija Gartner i IDC je isti – prodaja računara je porasla u 2021. godini kada su ljudi masovno nastavili da rade od kuće, ali je to interesovanje opalo kada su postepeno počeli da se vraćaju u kancelarije. Pored toga, globalna recesija i ekonomska kriza su oticale na kupovnu moć potrošača, ostavljajući ljude sa manje novca za nove mašine.

Ipak, objavljene brojke, u zavisnosti od konteksta, ne znače da je u 2022. godini prodaja računara bila loša, štaviše, bila je osetno bolja u odnosu na brojeve koje smo viđali pre pandemije, pa se ovo može smatrati i dobrim rezultatima u “redovnim” okolnostima.

Gartner i IDC sumnjaju da će tržište oporaviti do 2024. godine. Ukoliko proizvođači budu želeli da postižu rekordne rezultate u budućnosti, sviđalo se to njima ili ne, moraće da spuste cenu svojih uređaja kako bi ponovo zainteresovali kupce.

Tagovi:
Pročitajte još: