Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Profesorka psihologije dala je savete koji će roditeljima olakšati život!

Mama i dete

Roditeljstvo je “posao” koji traje 24 sata dnevno. U svakom trenutku svakog dana decu učimo nečemu, svesno ili ne, a iako vaspitanje nije nimalo lak zadatak, mame i tate daju sve od sebe da mališane izvedu na pravi put. Većina roditelja će se saglasiti da je sreća dece glavni cilj u njihovom životu, a ono što svakoga zanima je kako se podižu srećna deca.

Ne postoji univerzalni recept da odgajite srećno dete, ali postoje neki saveti koji u tome mogu da vam pomognu.
Za početak, pokušajte da ne stavljate na sebe preveliki pritisak jer svi roditelji ponekad greše. Svakako, postoje stvari koje sve mame i tate mogu da urade kako bi povećali šanse da njihovo dete bude srećno, piše profesorka psihologije Lorin Gejns na sajtu inspired-motherhood.com.

1. Večerajte zajedno kao porodica

Iako vam se to možda čini bespotrebnim savetom, vrlo često porodice ne stižu da sednu zajedno za sto da jedu, jer je neko na poslu, neko u školi, na treningu… Objašnjavajući koliko je to važno, Gejnsova se poziva na istraživanje iz 2015. godine koje je pokazalo da deca koja redovno večeraju sa svojim roditeljima imaju manji rizik od anksioznosti i depresije, a uglavnom imaju i bolje rezultate u školi.

Ono što je važno napomenuti je da zajednička večera (ili ručak, zavisi već od rasporeda u koji lakše možete da se uklopite) podrazumeva da nema korišćenja nikakvih uređaja za stolom – telefona, tableta… Ovo je vreme kada članovi porodice treba međusobno da se povežu i razgovaraju o svim lepim i ružnim trenucima.

Profesorka psihologije ističe da je svesna toga da zajednička večera sa malom decom možda deluje kao nemoguća misija – jer neće da sede mirni za stolom – ali poručuje da budete uporni i da će to na kraju postati rutina.

“Cilj je da ovo postane normalna stvar u vašoj porodici do perioda kada dete postane tinejdžer. Komunikacija je jako važna, a porodična večera je idealna prilika za to”, kaže Gejnsova.

2. Recite detetu NE

Ako ste već pomislili: “Kako će to da usreći moje dete?”, evo objašnjenja.

Psiholog kaže da u današnjoj kulturi roditeljima se nekako stalno poručuje da ne treba da kažu “ne” svom detetu, ali postoji nekoliko načina da ih u nečemu odbijete, a da zapravo ne kažete tu reč – ne. Jer, ponekad roditelji zaista nemaju snage da odslušaju još jedan plač zato što ne mogu da ispune neku želju svog deteta…

Jako je važno da dete nauči da ne može uvek sve da bude kako ono želi, to će mu biti od neprocenjive koristi kasnije u životu, a profesorka psihologije ističe i da će biti mnogo srećniji kada im postavite granice.

“Kada kažete ’ne’ i ostanete pri tome iako se dete buni, razvijate kod njega strpljenje i upornost. Možda će trenutno biti frustrirano, ali dugoročno, osetiće dobre posledice toga”, poručuje ona.

Osim toga, najteže je prvi put za nešto reći detetu “ne” jer će se ono buniti, ali ako vremenom vidi da ostajete pri onome što kažete, sve manje će pružati otpor jer će shvatiti da zaista mislite ono što kažete.

3. Saosećajte sa svojim detetom

To podrazumeva da saosećate sa detetom kada je uznemireno, ali i da naučite njegov “jezik ljubavi” odnosno način na koji izražava emocije.

“Roditelji se često ili previše identifikuju sa bolom deteta i tome se potpuno predaju ili se naljute i počnu da ’ratuju’ sa detetom. Empatija i zadržavanje granica su odgovor na oba ekstrema”, citirala je Gejnsova deo iz knjige “Granice sa decom: Kada da kažete da, kako da kažete ne” Henrija Klauda.

Profesorka psihologije ističe da je veoma važno da roditelji umeju i da disciplinuju decu i da pokažu saosećanje, kako bi mališani odrastali srećno.

Naravno, neće uvek biti lako, svako od nas ponekad ima i težak dan, ali budite uporni i videćete rezultate.

Tagovi:
Pročitajte još: