Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Pronađeni ostaci vojnog aviona F-35 koji je nestao iznad Južne Karoline

Južna Koreja

Američki vojni zvaničnici saopštili su da su pronađeni ostaci vojnog aviona F-35, koji je nestao nakon što se pilot katapultirao iznad savezne države Južne Karoline.

Olupina aviona vrednog 100 miliona dolara, koji je nestao u nedelju popodne, otkrivena je u ruralnom okrugu Vilijamsburg, saopštile su vlasti, prenosi BBC.

U saopštenju od ponedeljka, vojni zvaničnici su naveli da su ostaci pronađeni “dva sata severoistočno od vojne baze Čarlston”.

Pronađeni ostaci potvrđeni su kao olupina nestalog aviona, rekao je portparol vojske za BBC.

“Nesreća je trenutno pod istragom i nismo u mogućnosti saopštimo više detalja, kako bismo sačuvali integritet istražnog procesa”, saopštila je američka vojska u ponedeljak nakon završetka potrage.

Od javnosti je zatraženo da se drži podalje od tog područja, kako bi istražitelji mogli nesmetano da urade svoj posao. Američki borbeni avion F-35 nestao je u Južnoj Karolini pošto se pilot katapultirao, a vojni zvaničnici pozvali su građane da im pomognu u pronalaženju “nevidljive” letelice.

Potraga je bila fokusirana na oblasti oko jezera Maultri i Marion severno do Nort Čarlstona gde se nalazi nadležna vojna baza. Pilot je iskočio tokom nezgode bezbedno i nalazi se u stabilnom stanju u bolnici, preneo je ranije Gardijan.

Lokalna kongresmenka Nensi Mejs zapitala je “kako je moguće izgubiti F-35”.

“Zar ne postoji uređaj za praćenje aviona i sad tražimo od građana da ga nađu?”, navela je ona na društvenim mrežama. F-35 lajtning II je jednomotorni višenamenski borbeni avion pete generacije, sa umanjenom uočljivošću koji je razvila firma Lokid Martin.

Tagovi:
Pročitajte još: