Proslavljena hramovna slava u Deronjama

Svečana proslava hramovne slave u Deronjama, praznika Svetog Arhangela Mihaila, počela je u utorak, 20. novembra, bdenijem kojim je načalstvovao protonamesnik Dušan Đukić, arhijerejski namesnik odžački, uz sasluženje prezvitera Siniše Trivića, paroha vajštansko-bođanskog i pronamesnika Milića Dobrosavljevića i Dragana Števića.

Na sam dan praznika, 21. novembra, svetu liturgiju služio je protoprezviter-stavrofor Milivoj Mijatov, arhijerejski namesnik novosadski prvi, uz sasluženje protoprezvitera-stavrofora Radovana Mijatova, umirovljenog paroha, prezvitera Zorana Maleševića, paroha staparskog, i nadležnih paroha.

Posle pročitane molitve, izvršen je trokratni ophod oko svetog hrama u kome su pored sveštenstva učestvovali kumovi slave, đaci i vernici.

Praznična radost nastavljena je istog dana služenjem večernjeg sa blagosiljanjem i osvećenjem slavskih darova, kolača i koljiva. Večernjim bogosluženjem načalstvovao je protonamesnik Goran Artukov, paroh u Plavni, uz sasluženje prezvitera Mladena Glušca, paroha apatinskog, Predraga Delića, paroha bačkog i Dragoljuba Majstorovića, paroha ratkovačkog.

Svojim prisustvom slavsko sabranje uveličali su župnik Rimokatoličke crkve u Odžacima Jakob Pfajfer, kao i Latinka Vasiljković, predsednica opštine Odžaci.

Kumovi ovogodišnje slave bili su Goran i Smilja Simonović, dok je kumstvo za sledeću godinu preuzeo Vladimir Milutinov sa svojom porodicom.

Hram Sabora svetog Arhangela Mihaila u Deronjama je sagrađen 1869. godine, na mestu starije, manje crkve sagrađene 1759. godine i osvećene 1773. godine. Od stare crkve sačuvan je rezbareni ikonostas koji je oslikao Jovan Isailovič Stariji iz Dalja 1791–1792. godine.

Izvor: Radio Odžaci