Proteinka prestala sa obradom animalnog otpada

Nakon što je razrešen dosadašnji direktor Veterinarske ustanove ,,Proteinka’’ Đorđe Zorić, odlukom Vlade Republike Srbije, 12. juna tekuće godine, na mesto vršioca dužnosti direktora ove ustanove imenovan je Milorad Veljović iz Sombora. Višedecenijski problem somborske kafilerije ovih dana konačno treba da dobije svoj epilog, a jedan od zadataka novog direktora upravo je sprovođenje odluke Vlade Republike Srbije i Ministarstva, da se VU ,,PROTEINKA’’ SOMBOR GASI I PRIPAJA FIRMI ,,ENERGO ZELENA’’ IZ INĐIJE. U toku je proces realizacije Vladine odluke i od ove nedelje ,,PROTEINKA’’ VIŠE NE VRŠI OBRADU ANIMALNOG OTPADA.

  • U prethodnom periodu ,,Energo Zelena’’ je već preuzela neke velike klijente koje je ranije imala ,,Proteinka’’, a u međuvremenu je došlo do odluke Vlade Srbije, na osnovu prethodno donešenog strateškog dokumenta, o pripajanju VU ,,Proteinka’’ ,,Energo Zelenoj’’ u Inđiji, objašnjava Milorad Veljović i dodaje da je u pitanju dugoročan proces koji podrazumeva poštovanje određenih zakonskih rokova.

Kako saznajemo od novoimenovanog vd direktora ,,Proteinke’’, ovo znači da se u Somboru više ne spaljuje animalni otpad, već se transportuje u Inđiju.

Skladištenje animalnog otpada

U skladu sa zakonima RS, obaveza svake lokalne samouprave jeste da ima  transfer stanicu koja će omogućiti adekvatno skladištenje animalnog otpada, kao i njen transfer ka onome ko se bavi njegovom preradom. Iz lokalne samouprave Grada Sombora kažu da je za buduću somborsku transfer stanicu izrada projektno-tehničke dokumentacije već u toku, te je s tim u vezi plan da se u okviru rada Zoohigijenske službe koja funkcioniše pri JKP-u ,,Čistoća’’ u što kraćem vremenskom roku izgradi transfer stanica.

Podsećamo, već godinu dana unazad Grad subvencioniše odvoženje animalnog otpada iz naseljenih mesta, a ova praksa je nastavljena i ove godine, te će, uz buduću transfer stanicu, svi stanovnici sa teritorije Grada Sombora imati obezbeđenu adekvatnu uslugu, pre svega, skladištenja animalnog otpada, u skladu sa odgovarajućim standardima, a potom i njegovog adekvatnog transporta u ,,Energo Zelenu’’ u Inđiji.