Protekli vikend u Laliću u znaku manifestacije “Mitrovdanske svečanosti”

U okviru “Mitrovdanskih svečanosti” u Laliću je u subotu, 10. novembra, održan celovečernji koncert koji je priredio domaćin KUD “Branislav Nušić”. Nušići su zajedno sa svojim gostima prikazali ono što je najlepše u našoj folklornoj tradiciji, narodnu igru, pesmu i nošnju.

Manifestacija je organizovana po sedmi put povodom seoske slave Mitrovdana i slovačkog kirbaja sa ciljem očuvanja kulturnog nasleđa i promovisanja kulturne raznolikosti.

KUD “Branislav Nušić” je celu ovu godinu posvetio obeležavanju velikih jubileja, godišnjicama proglašenja Srpskog Vojvodstva, prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji i završetka Prvog svetskog rata, pa je tako i protekla manifestacija bila u tom znaku.

– Pre stotinu godina naši slavni preci su ostvarili vekovne snove o prisajedinjenju ovih vojvođanskih krajeva Kraljevini Srbiji i ujedinili se u najveću državu Srba ikada, a ujedno u nju ujedinili i druge slovenske narode. To sve ne bi moglo da se ostvari da nije bilo ogromne žrtve srpskog naroda, koji je izvojevao veliku pobedu u Prvom svetskom ratu. Stoga mi, njihovi potomci, stojimo ponosni na delima tih svetih ljudi koji su nam u amanet ostavili samo primere čojstva i junaštva, ljubavi, vere i nade – rekao je predsednik Upravnog odbora KUD “Branislav Nušić”, Nenad Živanov.

Među folklornim ansamblima koji su se predstavili na sceni Doma kulture bio je AKUD “Floričika” iz Jabukovca, mesta u opštini Negotin sa kojim se Lalić zbratimio pre četiri decenije posle zajedničkog učešća u emisiji “Znanje imanje”.

– Predstavili smo se igrama iz našeg kraja, a to su vlaške igre. Veoma smo lepo primljeni u našem bratskom selu i sa malim prekidom negujemo saradnju još od 1979. godine. Lalićani nam dolaze u goste za seosku slavu Jabukovca, 1. i 2. avgusta – kaže Nenad Bogosavljević, predsednik AKUD “Floričika”.

Učesnici programa bili su i GKUD “Dunav” iz Apatina, Dom kulture Ruski Krstur, KUD “Mladost” iz Bača – ženska pevačka grupa “Tramošnjanke” i KUD “Štefanik” iz Lalića.

Manifestaciju u Laliću je svojim prisustvom uveličala predsednica opštine Odžaci Latinka Vasiljković.

U okviru programa “Mitrovdanskih svečanosti” u nedelju je održano predavanje o velikanima nauke Pupinu, Tesli i Milankoviću, a kako je proteklo može se videti ovde.

Izvor: Radio Odžaci