PRVI CENTAR ZA ALCHAJMER U SRBIJI Na jesen počinje izgradnja u Vršcu, evo kada se useljavaju PACIJENTI

Sjajna vest.

Početak izgradnje planiran je za oktobar 2019. godine, budući da je SB “Dr Slavoljub Bakalović” već dobila građevinsku dozvolu i izradila Projekat za izvođenje.

– Okvirni datum za završetak radova je oktobar 2020. godine, dok bi za opremanje objekta trebalo planirati i još dva meseca nakon završetka – rekla je direktorka Specijalne bolnice za psihijatrijske bolesti “Dr Slavoljub Bakalović”.

Prema njenim rečima, u prethodnoj godini uočen je povećan broj prijema na odeljenjima psihogerijatrije te je bilo potrebno povećati kapacitet bolnice. Centar će, kako dodaje Voskresenski, biti izgrađen u skladu sa Pravilnikom i standardima za lečenje obolelih od demencije, a budući da izgradnju Centra većinski finansira EU, postupak nabavke sprovodi se po PRAG pravilima i izuzet je iz primene Zakona o javnim nabavkama RS.

– Postupak nabavke biće pokrenut u narednom periodu i trajaće do momenta zaključenja ugovora o izvršenju radova, oko tri meseca. Nakon potpisivanja ugovora, biće poznat izvođač radova, kao i potencijalni podizvođači – rekla je Voskresenski.

Procenjena vrednost investicije u objekat je 550.000 evra, a ona se, kao i ceo prekogranični projekat “Zdravo starenje i demencija – bolji život” čija ja ukupna vrednost 1.175.580 evra, većinski finansira iz IPA II fonda Evropske unije, putem INTERREG IPA Programa prekogranične saradnje Rumunija Srbija.

U Srbiji više od 160.000 obolelih od Alchajmera

Demencija je jedna od najrasprostranjenijih mentalnih bolesti. Procenjuje se da oko 16 odsto populacije preko 70 godina starosti boluje od neke vrste kongnitivnog oštećenja/poremećaja.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”, u Srbiji između 6 i 8 odsto (ili 160.000) osoba starijih od 65 godina boluje od Alchajmerove bolesti, dok svaka deseta osoba ima neku vrstu demencije. Posle 80. godine života, procenat obolelih od demencije je od 30 do 40 odsto.

Preuzeto: SrbijaDanas