Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Prvi Džobsov kompjuter prodat po neverovatnoj ceni

Računar

Prvi Eplov kompjuter koji su napravili osnivači ove kompanije 1976. godine je prodat na aukciji po ceni mnogo većoj nego što se očekivalo. Ovaj redak primerak Apple-1 kompjutera s kućištem napravljenim od drveta je jedan od 200 koji su proizvedeni i prodati i dosad je imao samo dva vlasnika, profesora na koledžu i njegovog studenta kome je on i prodao kompjuter za 650 dolara, dok je njegov novi vlasnik dobio i originalno uputstvo za korištenje i kasete.

Ovo je sveti gral za kolekcionare kompjuterske tehnologije, uzbudljiv je za mnoge ljude – rekao je ekspert za Apple-1 na aukciji održanoj u SAD-u.

Stiv Džobs, njegov imenjak Stiv Voznijak i Ron Vejn osnovali su Apple-1 u aprilu 1976. godine u  jednoj garaži u Kaliforniji, a kako bi finansirali proizvodnju, Džobs je prodao svoj kombi, dok se Voznijak odrekao HP-65 kalkulatora.

U osnivanju firme učestvovao je i Ron Vejn, koji se iz partnerstva povukao nakon samo dve nedelje, za šta je dobio natrag svojih 800 dolara. Bio je to njegov poslovni promašaj života.

Apple-1 kompjuteri prodavali su se po ceni od 666,66 dolara jer je Voznijak voleo da ponavlja brojeve. Veruje se da trenutno u svetu funkcioniše 20 primeraka ovog kompjutera.

Cena od 400.000 dolara nije rekordna za Apple-1 jer je jedan primerak prodat u Njujorku 2014. godine za neverovatnih 905.000 dolara.

Preuzeto: 24sedam

Foto: Profimedia

Tagovi:
Pročitajte još: