fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Prvi epilog pomora srneće divljači u Kuli: Krivična prijava za trovača

Kula pomor srna

Posle nedavnog pomora srneće divljači, što su lovci iz Kule odmah povezali s neadekvatnom upotrebom preparata za suzbijanje poljskih miševa i ostalih glodara, pripadnici MUP, Grupe za ekološki kriminal u Somboru – u saradnji sa Osnovnim javnim tužilaštvom u Vrbasu – podneli su prijavu protiv tridesetogodišnjeg muškarca zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršio krivično delo zagađivanja hrane i vode za napajanje životinja.

Kako je navedeno, on je mamce za trovanje glodara – napravljene mešanjem otrovne hemikalije sa semenskom pšenicom – prosuo po zakupljenoj njivi sa tek izniklom kulturom, umesto da ih zatrpa u aktivne rupe ciljanih štetočina, te ih tako učinio dostupnim za ishranu srna i srndaća koji su potom uginuli.

– Od 15. decembra prošle, do 20. januara ove godine otkrili smo ukupno 13 leševa srneće divljači: dva na pomeutoj njivi, a ostale u trsticima i po oranjima – kaže upravnik lovišta u Kuli Slobodan Bedičin.

Nemanja Ivanović, pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, zadužen za inspekcijske poslove, smatra da i krivična prijava za dve otrovane srne može biti delotvorna.

– Kad sud izrekne kaznu za to nedelo, koja nije mala, lovačko društvo “Kula” automatski će uputiti odštetni zahtev za izgubljene životinje, a to nije samo vrednost 20 kilograma mesa pojedinačno, nego mnogo veća nadoknada, jer je ugrožen biološki potencijal trofejne divljači – objašnjava Ivanović.

Tagovi:
Pročitajte još: