Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Prvih 1.000 dana u bebinom životu: Od njih zavisi koliko će biti zdravo i pametno dete, evo šta roditelji mogu da urade

Mama i beba spavajuFoto Shutterstock

Prvih 1.000 dana u životu vašeg deteta je najbitniji period! Oni se odnose na život deteta od trenutka kada je začeto, do navršene 2 godine života (24 meseca). Ovo je vreme kada njihov mozak, telo i imuni sistem značajno rastu i razvijaju se.

Tokom trudnoće, vaše zdravlje, ishrana i nivo stresa mogu da utiču na budućnost vaše bebe. Nakon što se vaša beba rodi, njeno fizičko okruženje, ishrana i odnosi, mogu da imaju doživotni uticaj na njeno zdravlje i dobrobit.

U prvih 1.000 dana, vašoj bebi će trebati:

Zdrava hrana
Ljubav
Bezbednost i sigurnost
Vreme za igru
Zdravo okruženje – uključujući i period u materici
Kako bebin mozak raste u prvih 1.000 dana?

Tokom prvih 1.000 dana mozak vaše bebe se razvija brže nego u bilo kom periodu života. Način na koji se njihov mozak prilagođava okruženju doprinosi vrsti osobe u koju će da izraste.

Prava ishrana tokom trudnoće i u ranom detinjstvu će pomoći da se vaša beba pravilno razvija u učenju, fizičkim veštinama i emocijama.

Glad, izloženost stresu ili zlostavljanje tokom ovog perioda može imati doživotni efekat na razvoj deteta. Nebezbedno ili nezdravo okruženje u prvih 1.000 dana može da utiče na fizičko zdravlje deteta i u kasnijem životu.

Zašto je bitna dobra ishrana u prvih 1.000 dana?

Dobra ishrana u materici tokom ranog života je od suštinskog značaja za buduće zdravlje deteta. Kada ste trudni, vaša težina i životne navike mogu da utiču na razvoj metabolizma, imunološkog sistema i organa vaše bebe. Loša ishrana tokom trudnoće i ranog života može da dovede do gojaznosti, bolesti srca i moždanog udara kasnije.

Da biste svojoj bebi pružili najbolji mogući početak u životu, važno je da jedete zdravu hranu dok ste trudni i da dojite bebu ako ste u mogućnosti. Kada beba počne da jede čvrstu hranu, možete joj pomoći da razvije zdrave navike u ishrani za ceo život.

Kako stres utiče na bebinih prvih 1.000 dana?

Ako doživite veliki stres tokom trudnoće, to može da utiče i na nervni sistem i rast vaše bebe. Ovo može da dovede do zdravstvenih problema kasnije u životu, uključujući bolesti srca, visok krvni pritisak, gojaznost i dijabetes.

Šta mogu da uradim da bebi pružim najbolji početak?

Da biste bebi obezbedili prvih 1.000 dana najbolje moguće, možete da:

Jedete zdravu hranu u trudnoći
Izbegavajte pušenje, alkohol i droge
Ako doživite nasilje ili traumu, potražite pomoć
Dojite najmanje 6 meseci, ako možete
Uverite se da vaša beba ima zdravu ishranu
Dajte svojoj bebi puno ljubavi i pažnje kako bi se osećala sigurno.

Tagovi:
Pročitajte još: