Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Psiholog nam otkriva šta ne smete da kažete detetu: Kad vas izvede iz takta ove dve rečenice najviše škode

Dete i mama

U afektu, besu i kada dete roditelja izvede iz takta, mame i tate često zaborave da biraju reči, što može da ostavi posledice po dete. Kada je dete nemirno, posebno ako ste mu više puta rekli da nešto ne radi, a ono nastavlja, pod raznim stresom i izazovima, odrasli mogu da “pogube” živce.

Pitali smo dečijeg psihologa Milenu Buđevac (@decijipsiholog) koje su to rečenice koje roditelj ne treba da kaže detetu kada je nemirno ili neposlušno.

“‘Ti si bezobrazan’ ili ‘Nemoguć si’, ili razne uvrede koje ne bih ni da navodim, ali uglavnom počinju sa ‘Ti si….’ a koje etiketiraju dete. Kada ne odvajamo kritiku ponašanja od kritike bića (deteta u celosti) to stvara problem. Jer nije dete ‘bezobrazno’ nego se nije lepo ponašalo u toj i toj situaciji”, objasnila je psihološkinja i dala bolju alternativu:

“Mnogo bi ispravnije bilo reći ‘To što si uradila je loše, zbog toga i toga, ali nisi ti loša devojčica'”.

Kako da deca nauče kakvo ponašanje nije prihvatljivo, psiholog Milena Buđevac za Yumamu otkriva:

“Deci je potrebno ponavljanje da bi naučila socijalna pravila i veštinu emocionalne regulacije, ali moramo imati razumevanja i za njihove povremene neadekvatne rekacije i shvatiti da je naš zadatak da im pokažemo i naučimo. Oni se razvijaju još uvek i njihova kontrola impulsa, njihova mogućnost planiranja, i uviđanje implikacija koje njihovo ponašanje može da ima na druge još uvek nije na onom stupnju na kome će biti kada porastu.”

Tagovi:
Pročitajte još: