Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Psiholog otkriva šta se dešava kada plakanje zaustavljate ekranom

Dete i telefon

Ako stalno umirujete decu crtanim filmovima, neće naučiti da se nose sa emocijama. Ovo upozorenje izdali su psiholozi sa Univerziteta Oksford (UK), čiji je članak objavljen u časopisu Infancy.

Mnogi roditelji primećuju da kada dete gleda previše crtanih filmova, sve se završava u suzama. A ovaj efekat može biti posledica ne samo činjenice da plavi sjaj ekrana elektronskih uređaja narušava kvalitet dečijeg sna, čineći decu hirovitijom.

Kako su otkrili autori nove studije, ako nestašnom detetu stalno dajete tablet ili pametni telefon sa crtanim filmovima, ne dozvoljavajući mu da nauči da samostalno reguliše svoje emocije, ova veština će ostati nerazvijena. I ne samo ova.

Činjenica je da je starosni interval između otprilike osam do devet meseci i dve i po godine period brzog razvoja takozvanih izvršnih kognitivnih funkcija, uz pomoć kojih čovek reguliše i kontroliše svoje ponašanje, emocije, pažnju, planira svoje postupke i shvata njihove posledice i tako dalje. Jake izvršne funkcije su ključ visokog akademskog učinka, uspešne karijere, dobrog zdravlja i opšteg blagostanja i sreće u životu.

Analiza rezultata testova na skoro 800 dece mlađe od dve i po godine pokazala je da što roditelji duže i aktivnije koriste metod odvraćanja dece od besa pomoću ekrana, to su oni u stanju da se teže nose sa svojim emocijama. Štaviše, lošija je situacija sa sposobnošću dece da se koncentrišu prilikom izvršavanja zadataka, što može negativno uticati na školskiuspeh.

Stoga su istraživači pozvali roditelje da pokušaju, ma koliko to ponekad bilo teško, da obezbede da deca provode manje vremena pred ekranima i da to rade ređe. Uopšteno, deci treba dati priliku da nauče kako da se ophode prema sebi – ova veština će im biti veoma korisna u životu.

Tagovi:
Pročitajte još: