fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Psorijaza može da se javi i kod dece – obratite pažnju na simptome

Mama i dete razgovaraju

Psorijaza je hronična bolest čiji se simptomi mogu pojaviti bilo gde na telu. Najčešće promene se javljaju na koži glave, kolenima, laktovima i trupu. Iako mnogi misle da je psorijaza bolest odraslih, nije retkost da se pojavi u detinjstvu, piše „Kids Health“, prenosi Index.hr.

Iako se simptomi ove bolesti razlikuju od deteta do deteta, najčešće su ljuspice i crvene fleke na koži, koje uglavnom prati jak svrab. Pored navedenih promena na koži, psorijaza se javlja i na noktima deteta, upozoravaju dermatolozi.

Najčešće su u pitanju promene na nokatnoj ploči u vidu malih tačaka udubljenja, beličastih boja na noktu ili njegovog mrvljenja.

Ako je u pitanju psorijaza, zahvaćeni su svi nokti, pa je prilično lako primetiti čim se pojavi. Ponekad se pojavljuju i veća udubljenja nokatne ploče, poznata kao Beauove linije.

Kako stručnjaci naglašavaju, iako još uvek ne postoji pravi lek za psorijazu, postoje određeni tretmani i preparati koji ublažavaju neprijatne simptome i bar delimično olakšavaju svakodnevni život obolelima od nje.

To su: kreme, losioni, masti i šamponi kao što su hidratanti, kortikosteroidi, kreme sa vitaminom D i šamponi napravljeni sa salicilnom kiselinom ili katranom uglja, kao i određeni medikamenti.

Tagovi:
Pročitajte još: