fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Punjene ćufte iz rerne

Punjene ćufte iz rerne

Sastojci:

  • 300 grama mešanog mlevenog mesa
  • 80 grama (2 kriške) belog hleba starog bar 1 dan
  • malo soli
  • malo bibera mlevenog
  • malo mešavine mediteranskog začinskog bilja
  • 1/2 kašičice crvene mlevene paprike
  • 1 jaje
  • 2 kašike prezle
  • malo maslinovog ulja

Za nadev:

  • 50 grama dimljene vratine
  • 50 grama pasterizovane pečene crvene paprike
  • 30 grama kiselih krastavaca
  • 50 grama šargarepe
  • 30 grama sira

Priprema:

Prvo pripremiti sastojke za nadev: Šargarepu oprati, oljuštiti, iseći na kolutove i staviti kuvati. Pripremiti 1 list dimljene vratine. Pečenu papriku iseći na sitne kockice i uviti u papirnati kuhinjski ubrus da upije tečnost. Kisele krastavčiće iseći na sitne kockice. Pripremiti 1 list  sira.

Priprema ćuftica:

Hleb namočiti u toplu vodu, te rukama dobro iscediti. Mlevenom mesu dodati isceđen hleb, so, mleveni biber, mešavinu mediteranskog začinskog bilja, crvenu mlevenu papriku i dobro izmešati. Zatim dodati jaje i prezlu i izmešati da postane kompaktna masa. Od smese napraviti 12 loptica približne težine od 50 grama svaka. Svaku lopticu dlanovima formirati u ćuftu  i odlagati na ravnu površinu posutu prezlom (da se ne bi lepile).

Potom, u odnosu na veličinu ćufte narezati 6 parčića vratine i 6 parčića sira. Pripremiti 6 ćufti na koje će se slagati nadev. Zatim na svaku ćuftu slagati: 1 komad dimljene vratine, iseckanu pečenu papriku, iseckane kisele krastavčiće, kuvanu šargarepu i na kraju sir. Svaku ćuftu preklopiti sa preostalih 6 ćufti, svaku ponaosob staviti u dlan i pritisnuti, te odložiti na ravnu površinu posutu prezlom i formirati ćufte koje su sa svih strana zatvorene. U vatrostalnu plitku posudu staviti malo maslinovog ulja, poređati ćufte jednu pored druge i svaku još preliti sa malo ulja.

Peći u zagrejanoj rerni na 190° C 25 minuta, a potom pojačati temperaturu na 250° C i zapeći još 10 minuta.

Ćufte možete uz neki prilog od povrća ili salatu poslužiti kao glavno jelo, takođe možete ih poslužiti i kao kako toplo tako i hladno predjelo.

Prijatno!

Tagovi:
Pročitajte još: