fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Pušten u rad Copilot, Microsoft digitalni pomoćnik baziran na veštačkoj inteligenciji

windows-11

Microsoft je juče saopštio da je počeo sa uvođenjem sledećeg velikog ažuriranja za svoj operativni sistem Windows 11 za PC. Nova verzija sadrži chatbot pod nazivom Copilot koji ima neke sličnosti sa popularnim OpenAI-jem za pokretanje ChatGPT-a.

Copilot je generativna veštačka inteligencija koja može da kreira tekst nalik čoveku i drugi sadržaj sa samo nekoliko reči uputstva koje daje čovek. Oslanja se na osnovne modele velikih jezika koje je OpenAI, podržan od Microsofta, obučio na obimnim skupovima podataka za sastavljanje teksta e-pošte, odgovaranje na pitanja i automatsko izvršavanje radnji u Windows-u, povećavajući svoje znanje informacijama sa web lokacija.

Microsoft je ranije ove godine nadogradio svoj pretraživač Bing sa četbotom, a sada varijacija unapređuje najnoviju verziju najkorišćenijeg operativnog sistema za računare na svetu.

U međuvremenu, kasnije ove nedelje, kompanija će početi da prodaje Microsoft 365 Copilot, AI dodatak za korporativne radnike koji koriste njegove aplikacije za produktivnost.

Karakteristike specifične za računar u Windows Copilot-u uključuju mogućnost otvaranja aplikacija, prelaska na tamni režim, uključivanja Bluetooth-a i dobijanja uputstva za pravljenje snimka ekrana. Dok gledate web lokaciju u Edge pretraživaču, možete da naterate Copilot da napravi rezime onoga što se nalazi na stranici.

Windows 11 sada predstavlja oko 24 odsto desktop računara, prema podacima StatCounter-a, dok Windows 10, koji će biti podržan do oktobra 2025. godine, kontroliše skoro 72 odsto tržišta. Nakon toga, Windows 11, koji je debitovao 2021. godine, mogao bi postati popularniji.

Windows ostaje važan u Microsoftu, pružajući čak desetinu ukupnog prihoda.

Kada kliknete na novu ikonu Copilot na traci zadataka ili pritisnete Windows +C prečicu na tastaturi, možete da vidite tablu na desnoj strani ekrana u kojoj se odvija tekstualni razgovor sa novim virtuelnim pomoćnikom. Trebalo bi da bude sposobniji od Cortane, koju je Microsoft predstavio 2015. sa lansiranjem Windows 10 i postepeno je eliminisao.
Evo liste drugih novih funkcija ažuriranja za Windowa 11 2023, poznatog i kao 23H2:

Virtuelni video-editor – funkcija automatskog sastavljanja u ugrađenoj aplikaciji za uređivanje video zapisa Clipchamp čini proces sastavljanja konačnog videa malo lakšim, koristeći AI. Nakon što odgovorite na nekoliko pitanja, Clipchamp će pripremiti kompilaciju scena izvučenih iz vaših snimaka.

Poliglotsko čitanje s ekrana – prošle godine, Microsoft je predstavio glasove prirodnog zvuka koji koriste veštačku inteligenciju za čitanje teksta na ekranu u funkciji Windows Narator. Novo ažuriranje dodaje podršku za dodatne jezike, uključujući engleski, francuski, nemački, japanski, korejski, mandarinski kineski, portugalski i španski.

Niži računi za struju – neki računari imaju ugrađene senzore koji mogu da isključe vaš ekran kada odete, a zatim da ga probude kada se vratite. Nova funkcija “prilagodljivog zatamnjivanja“ koja štedi energiju može zatamniti vaš ekran kada skrenete pogled s ekrana i osvetliti ga kada ga ponovo pogledate. Ovu funkciju možete da uključite ili isključite kada podešavate uređaj sa ovim ažuriranjem ili u aplikaciji Podešavanja.

Prebacite se u cloud – ako imate verziju operativnog sistema Windows zasnovanu na oblaku, možete se prijaviti direktno u instancu u oblaku kao primarno iskustvo na računaru.

Slikajte rečima – u narednih nekoliko nedelja (Microsoft jiš isprobava ovu funkciju) aplikacija Paint će dobiti AI moći. Moći ćete da unesete nekoliko reči i izaberete stil, a Paint će kreirati sliku prema vašem opisu.

Lakše nalaženje slika – Microsoft je proširio aplikaciju Fotografije za WindoWs 11 tako da možete da unesete ključne reči i obekte u polje za pretragu da biste pronašli relevantne slike uskladištene u OneDrive-u.

Neke od ovih funkcija možda neće raditi odmah i vremenom će se pojaviti u novom ažuriranju. Na primer, Windows Copilot je trenutno dostupan je samo u Severnoj Americi i delovima Azije i Južne Amerike. Kompanija želi da proširi ovu funkciju na druge regione u budućnosti.

Tagovi:
Pročitajte još: