fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Racionalizacija radnih mesta u Čistoći

U somborskom JKP „Čistoća“ u naredna dva meseca treba da budu ugašena 23 radna mesta. Tu odluku su nedavno doneli odbornici Skupštine grada Sombora, a reč je racionalizaciji javne uprave,po odluci Vlade Srbije.
Prema rečima Nikole Pajića, direktora „Čistoće“, ovim smanjenjem broja zaposlenih i većim angažovanjem sadašnjih radnika, neće biti ugroženo funkcionisanje preduzeća.

Trenutno je u JKP „Čistoća“ zaposleno 147 radnika, a na povremenim i privremenim poslovima angažovano ih je petnaestero. Ovde kažu da po zakonu, od ukupnog broja zaposlenih preduzeće može da angažuje do 10 odsto radnika na povremenim i privremenim poslovima.Kada u septembru bude sprovedena odluku o racionalizaciji, moći će da ih angažuje 12 i oni ne ulaze u maksimalan broj zaposlenih.

-U „Čistoći“ će ostati 124 zaposlena, što će uz angažovanje radnika na privremenim i povremenim poslovima omogućiti da preduzeće sve svoje funkcije , predviđene zakom i odlukom o osnivanju, ispuni- kaže Pajić.

On dodaje da u naredne dve godine 17 radnika ispunjava uslove za redovnu penziju i oni imaju pravo na otpremninu i naknadu NSZ. Preostalih šest radnika, koji će otići iz firme, su iz sporednih delatnosti (spremanje prostorija i portirsko-čuvarska služba).- Na njihova radna mesta angažovaćemo ljude putem agencija koje pružaju ovakvu vrstu usluge.Za isplatu otpremnina koja pada na teret „Čistoće“ , potrebno je do kraja septembra izdvojiti preko šest miliona dinara, predočava Pajić.

Izvor: Radio Dunav

Tagovi:
Pročitajte još: