Radionice sa Romima u Bogojevu

U okviru realizacije projekta “Da svaki Rom ima dom”, sprovode se radionice sa Romima koji se raseljavaju iz podstandardnog naselja u Bogojevu. Opština Odžaci je donator radionica koje sprovodi Udruženje građana “MR Luna” iz Bogojeva uz podršku nevladine organizacije “Hausing centar”.

Radionice se sprovode u svih pet naseljenih mesta (Bački Brestovac, Bački Gračac, Bogojevo, Lalić i Karavukovo) u kojima su izgrađene nove stambene jedinice.

Cilj radionica je podizanje svesti roditelja, odnosno devojčica i dečaka romske nacionalnosti, uzrasta od petog do osmog razreda, o značaju obrazovanja, značaju planiranja budućnosti/karijere u šta spada i planiranje porodice.

Jelica Mišković iz udruženja “MR Luna” navodi da se sa porodicama razgovara o posledicama sklapanja ranih brakova i napuštanja osnovnoškolskog obrazovanja, što ima katastrofalne posledice i za dečake i za devojčice.

Ideja je da im se približe zakonski okviri vezani za zabranu sklapanja ranih brakova, kao i to da maloletnički brakovi predstavljaju grubo kršenje osnovnih ljudskih prava i prava deteta, pogotovo devojčica.

– Rani brakovi različito utiču na devojčice i dečake, devojčice su podložnije nasilju i nejednakim odnosima u kući. Najčešće zbog prerane udaje devojčice napuštaju školovanje, dok za dečake nije uvek slučaj. Samim tim ona gubi mogućnost da se ostvari u životu, često ni sama ne bude svesna svojih potencijala, prava na odlučivanje i sopstveno mišljenje jer živi kako joj drugi naređuju i misli da je to dobro za nju – ističe Miškovićeva.

Prema njenim rečima, istina je da Romi ranu udaju devojčica pripisuju tradiciji, ali to nikako ne bi smela biti tradicija, kao ni dovoljno opravdanje za nesprovođenje postojećeg pravnog okvira.

– Ključne posledice preranih brakova jesu širenje siromaštva na tek rođene bebe koje su zbog takvih roditelja unapred osuđene na patnju i težak život. Produkt preranih brakova jeste i nasilje. Nasilje se tiče cele zajednice, pa samim tim društvo treba težiti opštem podizanju svesti o pravima i mogućnostima za izlazak iz nasilničkih odnosa u kući. Dopreti do žrtve i pružiti im pravu informaciju o mogućnostima koje joj mogu biti dostupne – zaključuje Mišković.

Radionice su istovremeno i prilika za razgovore o temama kao što su korišćenje i održavanje stambenih objekata u koje će se raseljeni Romi uskoro useliti, odnosi sa susedstvom, način držanja životinja u novim sredinama i slično.

Projekat “Da svaki Rom ima dom” se finansira sredstvima Evropske unije, kofinansira sredstvima Vlade Republike Srbije i opštine Odžaci, a sprovodi ga “Hausing centar” u partnerstvu sa opštinom Odžaci u periodu od 7. juna 2017. do 6. februara 2019. godine.

Izvor: Radio Odžaci