Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Raspad sistema u regionu! Crna Gora postepeno dobija struju, u Sarajevu saobraćaj u haosu

najnovija vest

Skoro celo područje Crne Gore je ostalo bez struje, saopštio je danas Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS), a isto se dogodilo i u većem delu Dalmacije, kao i Bosne i Hercegovine.

Bez struje su ostali Split, Omiš, Makarska, Kaštela, Solin, Zadar, Starigrad Paklenica i druga mesta, prenosi Index.hr dok drugi mediji javljaju da cela Dalmacija nema struju. U Hrvatskoj su danas tropske temperature, očekuje se vrhunac toplotnog talasa a još juče su zabeležene rekordne temperature za ovo doba godine.

Većina gradova i u Albaniji ostala je bez struje, a prema prvim informacijama uzrok je kvar na visokonaponskim vodovima..

14.35 – Eksplozija na dalekovodu uzrok nestanka struje u Crnoj Gori?

Eksplozija na 400 kilovati dalekovoda Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) uzrok je nestanka struje na skoro celoj teritoriji Crne Gore, prenosi list Pobeda, pozivajući se na neimenovani izvor.

Iz CGES-a o ovim pojedinostima nisu se oglašavali, a izvor crnogorskog dnevnog lista navodi da za popravku dalekovoda moraju biti angažovani helikopteri.

14.34 – Ministar energetike CG: Sistem pao zbog opterećenja, kvar se otklanja

14.27 – Struja se postepeno vraća, uključeni blokovi u Tuzli i Kaknju

Elektroprivreda u BiH zajedno sa Nezavisnim operaterom sistema (NOS) i Elektroprenosom (EP) radi na osposobljavanju mreže kako bi što pre vratili proizvodnju u funkciju, prenosi Dnevni avaz.

Iz Vlade FBiH tvrde da se struja vraća postepeno jer su uključeni Blokovi termoelektrana u Tuzli i Kaknju i HE u Jablanici.

14.00 – Regionalni raspad sistema

Republika Srpska i FBiH, ali i pojedini delovi susednih zemalja ostali su bez električne energije.
Iz Elektroprenosa BiH rečeno je da je došlo do totalnog raspada elektroenergetskog sistema u BiH.

Iako još nisu poznati tačni razlozi raspada sistema, pretpostavlja se da je uzrok preopterećenje na interkonektivnim 400 kV dalekovodima u regionu, njihovi ispadi i prenošenje poremećaja na sistem BiH, prenosi RTRS.

Vršilac dužnosti generalnog direktora Elektroprivrede Republike Srpske Luka Petrović rekao je za banjalučku televiziju da se desio regionalni raspad elektro-energetskog sistema, ali da se očekuje vrlo brzo stabilizacija sistema.

U gradovima u Republici Srpskoj i FBiH, u kojima je nestalo električne energije, ne rade semafori i saobraćaj se odvija usporeno i otežano.

13.50 – Crna Gora postepeno dobija struju

Kako je navedeno u kratkom saopštenju na Fejsbuk stranici CEDIS-a, problem je bio ispad na mreži Crnogorskog elektroprenosnog sistema, prenosi Pobjeda. Od gradova u Crnoj Gori struju su sve vreme imali samo Pljevlja i Žabljak.

13.40 – U Sarajevu kolaps

Na ulicama Sarajeva je nastao saobraćajni kolaps nakon što je došlo do prekida u napajanju električnom energijom u skoro celom regionu..

Semafori ne rade, došlo je do kolapsa.

– Nikome nije jasno šta se događa. Svi voze u različitim smerovima – kazao je čitalac “Dnevnog avaza”.

12.25 – U Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Hrvatskoj došlo je do masovnog nestanka struje.

Veći deo Dalmacije ostao je bez struje, javili su hrvatski mediji. Dalmatinski portal prenosi da je do nestanka struje došlo zbog pada sistema u Crnoj Gori, zbog čega je lančano bez električne energije ostala i Dalmacija.

Bez struje su ostali Split, Omiš, Makarska, Kaštela, Solin, Zadar, Starigrad Paklenica i druga mesta, prenosi Index.hr dok drugi mediji javljaju da cela Dalmacija nema struju. U Hrvatskoj su danas tropske temperature, očekuje se vrhunac toplotnog talasa a još juče su zabeležene rekordne temperature za ovo doba godine.

Skoro celo područje Crne Gore je ostalo bez struje, saopštio je danas Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS).

Kako se navodi, problem je ispad na mreži Crnogorskog elektroprenosnog sistema. List Pobjeda piše da je izbio požar na jednom dalekovodu i da se ne zna kada će problem biti rešen.

I širom Bosne i Hercegovine građani prijavljuju nestanak struje. Prema informacijama do kojih je došao Klix.ba, veći deo Bosne i Hercegovine je ostao bez struje uključujući Sarajevo i Zenicu.

I deo Albanije “u mraku”

Većina gradova u Albaniji ostala je danas bez struje, a prema prvim informacijama uzrok je kvar na visokonaponskim vodovima.

Bez struje su ostali Tirana, Drač, Elbasani, Gjirokastra, Kukeši, Leža, Saranda i Skadar, piše Albanijan post. Portal navodi i da se ne zna kada će kvar biti otklonjen i podseća da se predviđa da će danas biti najtopliji dan u junu, sa temperaturama do 41 stepen.

Tagovi:
Pročitajte još: