fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Raspisan Javni poziv za učešće u programu Prestonica kulture Srbije 2024.

javni poziv

Ministarstvo kulture i informisanja raspisalo je danas Javni poziv za iskazivanje interesovanja lokalnih samouprava za učešće u programu Prestonica kulture Srbije 2024. godine.

U okviru programa Prestonica kulture Srbije 2024. Ministarstvo kulture i informisanja pruža podršku jedinicama lokalne samouprave, odnosno gradu/opštini ili grupi podnosilaca da u saradnji sa ustanovama, umetničkim i drugim udruženjima registrovanim za obavljanje delatnosti kulture, pojedincima, kao i drugim subjektima u kulturi, unaprede svoje kapacitete u kulturi, ojačaju kulturnu infrastrukturu i kulturnu produkciju i obogate kulturnu ponudu.

Izabrana jedinica lokalne samouprave poneće titulu – Prestonica kulture Srbije, koja će omogućiti da bude prepoznata kao relevantan nacionalni centar razvoja kulture i na taj način postane vidljivija na kulturnoj mapi Republike Srbije i Evrope.

Cilj ovog programa je objedinjena podrška lokalnim samoupravama radi razvoja infrastrukture i kulturnih kapaciteta lokalnih samouprava, podizanje kvaliteta kulturnog života, pokretanje kulturnog, umetničkog i turističkog razvoja kroz aktiviranje postojećih i osmišljavanje novih umetničkih programa, oživljavanje postojećih institucija kulture, ali i pokretanje novih i savremenih institucija.

Ministarstvo nastoji da na ovaj način zaštiti i promoviše kulturno materijalno i nematerijalno nasleđe i podstakne izgradnju i obnovu objekata kulture i drugih projekata kulturne infrastrukture, kao i da podstakne donošenje strategija kulturnog razvoja na lokalnom nivou sa akcentom na uključivanje građana i profesionalaca u procese kreiranja i sprovođenje kulturnih politika na nivou jedinica lokalnih samouprava.

Prijava na Javni poziv vrši se dostavljanjem popunjenog upitnika, štampano i elektronski od 22. septembra do 24. oktobra 2022. godine. Detalji i upitnik se nalaze na linku:

https://www.kultura.gov.rs/konkurs/30/632c0f593c2f4

Tagovi:
Pročitajte još: