Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Raspisan Konkurs za 13 kreditnih linija za razvoj poljoprivrede

Poljoprivreda - kredit

Pokrajinski fond za razvoj poljoprivrede objavio je Javni oglas za 13 kreditnih linija i obezbedio oko 551 milion dinara za razvoj individualnih gazdinstava, zemljoradničkih zadruga i preduzetnika u poljoprivredi. Fond je prvi put objavio i kreditnu liniju za kupovinu semenske robe, đubriva i zaštitnih sredstava i tako izašao u susret poljoprivrednicima da se valjano pripreme za jesenju setvu.

Krediti se daju još i za:

  • nabavku nove poljoprivredne mehanizacije (priključne i pogonske);
  • novih zaštićenih bašta (plastenici i staklenici) i opremu u njima;
  • kupovinu sistema protivgradnih mreža u višegodišnjim zasadima voća i povrća i vinograda;
  • nabavku kvalitetne teladi i prasadi za tov; kvalitetnih priplodnih grla u govedarstvu, ovčarstvu i svinjarstvu;
  • kupovinu pčelinjih rojeva, košnica i opreme za pčelarstvo;
  • dodelu kredita za finansiranje investicija u fizička sredstva poljoprivrednih gazdinstava u sektoru prerade voća, grožđa i povrća;
  • nabavku opreme za stočarske farme;
  • podizanje višegodišnjih zasada voća i vinograda; za izgradnju objekata i nabavku opreme namenjene skladištenju žitarica, voća i povrća – silosa, podnih skladišta, hladnjača i kredit za kupovinu poljoprivrednog zemljišta do pet hektara.

Kod svih kredita zajedničko je što je kamata jedan posto i grejs period od godinu dana, osim za kreditnu liniju za podizanje višegodišnjih zasada voća i povrća dve godine. Najviši iznos po ovim kreditnim linijama iznosi 4,5 miliona dinara, a najniži je 300.000 dinara.

“Najviše novca, oko 180 miliona dinara, obezbeđeno je za kupovinu nove poljoprivredne mehanizacije, a najmanje za kreditnu liniju u oblasti pčelarstva, pčelinje rojeve i opremu pet miliona dinara”, rekao je za „Dnevnik” v. d. direktora Pokrajinskog fonda za razvoj poljoprivrede dr Viktor Molnar.

Konkursi su otvoreni do 31. oktobra.

Tagovi:
Pročitajte još: