Ratkovčani ugostili prijatelje iz Nemačke

U bogatoj i dinamičnoj srpsko-nemačkoj priči koja sa prekidima traje vekovima, a nastavljena je pre nekoliko godina, posebno mesto zauzima pokojni Mita Grujić, domaćin i gazda koji u turbulentnim vremenima 1944-45. godine sa svojim sunarodnicima nije dozvolio da se nakon sloma Hitlerovog ludila išta loše desi meštanima nemačke nacionalnosti u Ratkovu.

Ljudski, herojski i uzvišen čin u preteškim vremenima, ne ponovilo se!

Reč je o višegodišnjem ponovnom druženju, kontaktima i saradnji meštana Ratkova i nemačkog grada Bad Šenborn u kome žive bivši stanovnici Parabuća (kako se Ratkovo nekada zvalo) i njihovi potomci. Predvođeni Heribertom Rehom, gosti iz Nemačke boravili su u Ratkovu tokom proteklog vikenda, gde su, pored ostalog, posetili srpsko-nemačku Etno kuću i prisustvovali misi u katoličkoj crkvi.

I ovom prilikom razgovaralo se o brojnim temama. Već tradicinalno, gosti iz Nemačke su novčano darivali nekoliko društvenih organizacija u selu, a domaćini iz Mesne zajednice na čelu sa Vlaskom Grujičićem i Svetlanom Šulović, potrudili su se da i gosti dobiju lepe poklone za uspomenu.

Na zajedničkom ručku u Lovačkom domu, uz prisustvo katoličkog sveštenika Jakoba Pfajfera i pravoslavnog Dragoljuba Majstorovića, goste je pozdravila i predsednica opštine Odžaci Latinka Vasiljković.

Izvor: Radio Odžaci