Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Razgovor sa tinejdžerima!?

Često je jako teško uspostaviti dobre odnose sa tinejdžerima. Oni se nalaze u veoma osetljivom periodu života, što ne bi trebalo da opravda njihovo loše ponašanje.

Za dobar odnos sa decom u ovom periodu najbitnije je da se razgovara otvoreno. Ukoliko sa svojim detetom imate ovakav odnos onda ne bi trebalo da brinete.

Međutim, tinejdžeri su najčešće nezainteresovani za razgovor sa roditeljima, ne žele sa njim da pričaju ni o čemu, pogotovo ne o onome što roditelje zaista zanima. “Najdosadnija” tema za razgovor sa roditeljima je upravo ona o njihovom društvu, izlascima i dogovor o vremenu za vraćanje iz izlaska.

Taktika pregovaranja

Nije retkost da se deca sa roditeljima ne slažu oko vremena kada bi oni trebali da se vrate kući nakon druženja. Roditelj u tom slučaju mora da se drži nekih principa i da od njih ne odustaje. Ukoliko tinejdžer ne želi da posluša, roditelji moraju da promene “taktiku pregovora“.

Kada adolescent počne da odbija poslušnost, važno je da mu roditelji naglase da su oni odgovorni za njega i da njegovo ponašanje utiče i na njihov život. Nekim tinejdžerima će to biti dovoljan razlog da počnu da vas slušaju, jer ne žele da im (društveni) život zavisi od raspoloženja roditelja, pa će shvatiti da je bolje da sa roditeljima imaju dobar odnos.

Međutim, postoje i oni kojima ovakve “pretnje” ništa neće značiti. Njihov karakter je malo drugačiji i oni su skloniji buntovništvu i kontriranju roditeljima. Nije slučajno zašto to adolescenti rade. Oni se nalaze u periodu života kada nisu ni deca ali još uvek ne ni odrasli ljudi. Buntovništvom i neposlušnošću oni ispipavaju granice do kojih mogu da idu.

Ovakavo ponašanje ne ispoljava se samo u odnosu sa roditeljima, nego u gotovo svim sferama života jednog adolescenta. Zbog toga roditelji to ne smeju smatrati “ličnim”, niti je takvo ponašanje način da oni pokažu kako se zaista osećaju ili šta zapravo misle. Ponekad ni sami ne znaju zašto se ponašaju tako, ali jednostavno imaju potrebu za tim.

Rešenje za ovakve “slučajeve” jeste da roditelj ostane smiren i staložen, uz naravno puno strpljenja. Ukoliko tinejdžer odluči da ode u izlazak sa društvom čak i ako im roditelji ne daju – oni će naći način da to urade. Tada je jako bitno da roditelji ne odustanu od svoje odluke i smireno ali odlučno kažu da to ne dolazi u obrzir.

Druga opcija je da se roditelji ponašaju kao da ih nije briga šta oni rade, jer to oni ne će očekivati. Njih nije briga za mišljenje starijih, pogotovo ako su to roditelji, ali ipak potajno žele da im se nešto zabrani ili da se oko toga povede polemika, kako bi ispitali teritoriju i mogućnosti – dokle mogu da idu sa takvim stavom i ponašanjem. Ako im ne date priliku da ispitaju svoje mogućnosti tako što ćete se praviti da vam nije važno, tinejdžeri će možda i odustati od toga što su naumili.

Doslednost kao ključ

Kako bi održali dobar odnos sa svojim detetom, potrebno je da uvek budete dosledni. Na taj način se gradi i na pravi način vaspitava dete. Odnos sa detetom u adolescentskom dobu može već da se svrsta pod odnos sa odraslom osobom, s obzirom na to da oni već “znaju šta hoće”, a pri tom mogu i da razumeju sve što mu govorite.

Ako celo društvo vašeg deteta ide u kafić nemojte vi biti jedini roditelj koji je to zabranio svom detetu, sem ako se vaše dete ne nalazi pod nekom kaznom zbog nečeg od ranije. I kazna je dogovor koji se mora ispoštovati, kao što vi poštujete sve potrebe i želje vašeg deteta, dokle god su one razmne. Takođe, nemojte nikad zaboraviti da se preispitate kada su neke vaspitne mere u pitanju. Nije dobro ni da budete prestrogi prema svom detetu, to ponekad može imati i kontra efekat.

Najjedostavniji i najefikasniji način da sa svojim detetom uspostavite dobar odnos pun poverenja jeste da što češće razgovarate međusobno i budete otvoreni po svim pitanjima. Ukoliko se prudite da tokom razgovora niko nikoga ne optužuje niti da se neko na nekoga ljudi, razgovor će imati smisla i efekta, a vaš odnos će jačati i biti sve bolji, što je veoma važno za svako dete.

Preuzeto: http://edukacija.rs

Tagovi:
Pročitajte još: